Természetes alapanyagok
Napjainkban az egészséges táplálkozás talán az egyik legtöbbet vitatott téma.
Mi egészséges és mi nem? A témában sokféle véleményt olvastunk, hallottunk már. Valami igazság mindegyikben van, de én azt tapasztaltam, mindenki a saját érdekei szerint véleményez.
Gyógyszerek, szintetikus vitaminok, étrendkiegészítők, étolaj, margarin, tejtermékek és sorolhatnám, egyszer egészségesnek mondják, másszor meg nem.
Aztán jönnek az adalékanyagok, ízfokozók stb, ami már nem is kérdés, hogy egészséges-e, és jön a különböző, ipari méretekben előállított készítmények egész sora, ami már rég nem az, aminek látszik.
Az ember csak kapkodja a fejét: most akkor jó ez? vagy nem? lúgosít vagy savasít?
Nem egyszerű eligazodni!
Én egy egészen apró dologra szeretném irányítani a figyelmet, amit egyszerűen nem lehet kétféleképpen értelmezni és senkinek sem fűződik hozzá semmilyen érdeke: ez pedig az éltető, életet adó mag, az egészség színtiszta eszenciája.
Nem vagyok táplálkozásszakértő, csak egy egyszerű, józan paraszti ésszel bíró háziasszony vagyok.
"A magból kibújó csíra az újjászülető élet. A csírázó mag egy tökéletes egész. A legjobban megalkotott multivitamin koncentrátum. Olyan formában és arányban hordozza magában a számunkra szükséges vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, enzimeket és aminosavakat, amiket szervezetünk könnyen és tökéletesen tud hasznosítani.Éljünk a lehetőséggel, fogadjuk el, amit a természet tálcán kínál nekünk."
Idézet a CSÍRA ABC című kiadványból, melyet mindenkinek szívből ajánlok.
Csírák tulajdonságai
Mint említettem, nem vagyok szakértő, de végeztem egy kis kutatást, hogy milyen jótékony hatással bírnak az egyes csírák azon kívül, hogy olcsók, vegyszermentesek, hatalmas erővel és tiszta energiával rendelkeznek.
Búzacsíra
Nagy mennyiségben tartalmaz A, C és E vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot-és antioxidánsokat. Kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását.
Zabcsíra
Az idegek balzsama, a népi bölcsesség a zabot "agyfényesítőnek" is nevezi.
Tartalmaz C, E, B vitamint, mangánt, cinket, szelént, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, aminosavakat. Alkalmazzák hangulatzavar, szorongás kezelésére.
Hiperaktív gyermekek esetében javul a gyermekek figyelme, türelme. Javul az alvás minősége.
Árpacsíra
Az árpa fogyasztása erőt ad. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, A, B1, B2, B5, B6, E vitaminokat.
Az árpa csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a sejtépítést, méregtelenít és erősíti a csontrendszert.
Rozscsíra
Tartalmaz B1 vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szaharint, nitrogént, kazeint és foszfátot.
Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja a bélműködést, enyhíti a székrekedést, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Kölescsíra
Rák megelőző hatással rendelkezik, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, gyulladás csökkentő, segít megelőzni a fogszuvasodást, megvédi a fogzománcot.
Lucerna csíra
Lúgosít, segít ízületi gyulladásnál, reumánál, fekélynél. Szoptatós anyáknál tejserkentő.
B12 vitamin tartalma gyógyítja a vérszegénységet. K vitamin tartalma megelőzi a trombus (vérrög) kialakulását.
Vastagbél gyulladásban szenvedők gyógy-tápláléka. Ezen kívül még A,B,C,D,E és K vitamint is tartalmaz.
Retekcsíra
Egy tisztító folyamatot indít el, kiüríti a bélférgeket, tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát. A bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatású. Húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító. Magas foszfát tartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.
Mungóbab, más néven szójababcsíra
Jó hatással van a szívre, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást. Könnyen emészthető, segíti a méregtelenítést. Kiemelkedően magas fehérje tartalma. Különösen ajánlott sportolók és kisgyermekek részére. Jelentős még vas és C vitamin tartalma.
Adzuki babcsíra
Édes ízű, vesék működését serkentő. Gazdag proteinekben, eszenciális aminosavakban B1, B2 vitaminban.
Mustár csíra
Kitűnő epe- és májbántalmakra. Oldja az izomfájdalmat, élénkíti a vérkeringést, tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket.
Bíborhere csíra
Rendkívül gazdag fehérjében, A, B komplex, C, E vitaminokban. Magas a foszfor, kálium, magnézium és kalcium tartalma. Jó hatással van az idegrendszerre. Görcsoldó és vértisztító hatású.
Kerti zsázsa
Jellegzetes, kissé kesernyés ízű csíranövény. Sok vitamint tartalmaz: A, C, E, béta-karotin. Telítetlen zsírsavtartalma hatásos a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére. Klorofilja vértisztító. Általános immunerősítő. Emellett enyhe vízhajtó, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, sőt potencianövelő hatásáról is ismert.
Vöröshagyma csíra
Zsenge, hagymaízű csíranövény. Kiváló gyulladáscsökkentő, antiszeptikus és gázoldó hatása van. Vértisztító. Enyhíti a gyomor és bélpanaszokat. B1, B2, C vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz.
Brokkoli csíra
Tormára emlékeztető íze kiváló bármilyen szendvicshez, salátához, hidegtálakhoz, paradicsomos ételekhez. A, B, C, E, K vitaminokat tartalmaz. Ásványi anyagai: kalcium, vas, foszfor, kálium, magnézium.
Vörös káposzta csíra
Nagyon gazdag A, B6, C vitaminokban, valamint a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokban, mint a kálium, kalcium, kén, jód, vas. Tisztítja a vérrendszert, egészségesen tartja az érfalakat, erősíti a csontokat, a fogakat, jót tesz a bőr egészségének.
Napraforgó csíra
Magas arányban tartalmaz A, B, C, E és D vitaminokat, valamint jódot, fluort, folsavat, foszfort, káliumot kalciumot, vasat. A jód az idegsejtek és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen, a magnézium pedig nélkülözhetetlen az izom, agy és tüdőszövetek egészségének fenntartásához.
A csíra próbája az evés
Illusztrációnak készült néhány szendvics. Vegetáriánus kóstolgatóknak avokádókrém, padlizsán krém, kőrözött, gombaragu és saját sütésű, teljes kiőrlésű kenyérből, melyeket rögtön jó étvággyal el is fogyasztottunk.
A húsimádók is nyugodtan feldobhatják töpörtyűkrémes, húspástétomos, sonkás, kolbászos szendvicseiket ezzel a tápláló és szemet gyönyörködtető finomsággal.
Használhatjuk különböző krémlevesekhez levesbetétnek, dúsíthatjuk vele leveles salátáinkat, vagy önálló salátának is kiváló. Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá és jobb egészséget!
Csírák listáját ide kattintva éri el!
Radnai Lászlóné