TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

10 érv, hogy miért egyél kölest minden nap

2015.02.09 15:05

10 érv a köles mellett

A köles 10 legfontosabb tulajdonsága, amiért illik, hogy bekerüljön a hétköznapi étrendedbe. Ezt szedtük most csokorba!

Kölestörténelem 

A köles a perjék családjába és a kölesformák alcsaládjába tartozó egynyári fűféle. A legismertebb kölesfajok az indiai köles, a hajszálagú köles, a gyomköles és a termesztett köles. Ha a hétköznapokban azt halljuk, hogy köles, általában ez utóbbira kell gondolnunk.

A fűféle Mezopotámiában őshonos, már 6000 évvel ezelőtt is termesztették a Tigris és az Eufrátesz folyók között, mára már Ázsiában, Afrikában, Európában és Amerikában is ismertté vált.

Köles

Manapság a köles számos egészségre gyakorolt pozitív hatását ismerjük. Olcsó és ráadásul szépít is, könnyen emészthető és magas rosttartalmú. Rosttartalmával megtisztítja a felesleges salakanyagoktól a bélrendszert, így a tisztító kúrák kedvelt eledelévé vált.

A továbbiakban felsorolunk 10 érvet, hogy miért is fontos, hogy beépítsd étrendedbe ezt a növényt.

Ebből a cikkből mindent megtudsz, amit a kölesről tudni érdemes.

10 érv a köles mellett

  1. Lúgosít és fehérjékben gazdag

    Az egészséges étrend 60 százalékát teszik ki a lúgosító ételek és mivel a köles lúgosít, segítségével fenntarthatjuk szervezetünk pH egyensúlyát, ily módon a fűféle erősíti az immunrendszerünket.
    Ez a teljes gabona kismamák és lábadozó betegek számára is ideális, betegségmegelőző hatása miatt pedig mindennapos fogyasztása mindenki számára ajánlott.

  2. Gluténmentes és alacsony kalóriatartalmú

    A kölest gyakran a gyomor legjobb gyógyszereként emlegetik, és mivel nem tartalmaz glutént, így liszt- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ami a kalóriatartalmát illeti, az alacsony kalóriatartalmúköles fogyasztása után hosszabb ideig tapasztalhatod a jóllakottság érzését, a fogyókúrázók számára is ideális táplálék.

  3. Jelentős magnéziumforrás

    A köles magnéziumban gazdag teljes gabona. Bizonyított, hogy ez az ásványi anyag kordában tartja az asztmát, valamint a migrénes rohamok számát is képes csökkenteni. Magnézium hiányában a vérnyomásod magasabb lehet, artériáid nagyobb eséllyel szűkülnek be. Ha szervezeted nem jut elegendő magnéziumhoz, akkor a szívproblémákat kockáztatod.
    A köles értékét tovább fokozza magas mangán, foszfor és vas tartalma.

  4. B-vitaminban gazdag

    A köles B-vitaminban gazdag (többek között tartalmaz niacint, folacint, riboflavint és tiamint is), és köztudott, hogy aki kölest fogyaszt, annak szebb, rugalmasabb bőre, valamint erősebb körme és haja lesz.
    Mindezeket a pozitív hatásokat olvasva már elégedetten mosolyogsz? De ha további meggyőzés kell: egy tálka köles elfogyasztása után felfrissülhetsz, hiszen hála a B-vitaminoknak, energiával tölti fel a szervezetet.

  5. Antioxidáns

    Az antioxidánsok az égési folyamatokat (oxidációt) gátló anyagok, vagyis a káros szabad gyököket képesek hatástalanítani. A szabad gyökök ősellenségét úgy hívják: köles. A köles kiváló antioxidáns, védi a szervezetet a sejtkárosodástól és a sejtszintű öregedéstől, erősíti az immunrendszert és csökkenti a szívműködési zavarok kockázatát.

  6. Egészséges koleszterinszint a köles fogyasztásával

    A köles az úgynevezett fitokemikáliák jelentős forrása.
    Fitokemikáliáknak nevezzük azokat a bioaktív vegyületeket, melyek speciális védőhatást fejtenek ki egy adott élelmiszerben annak különféle összetevőivel összedolgozva. A fitokemikáliák hozzájárulnak ahhoz, hogy az ún. „rossz” koleszterinszint csökkenjen és a „jó” emelkedjen.

  7. Prebiotikum

    Szervezetünknek szüksége van jó baktériumokra. A köles prebiotikus aktivitása hozzájárul a jó baktériumok elszaporodásához, melyek az emésztés elősegítésében kulcsfontosságúak.

  8. Csökkenti a triglicerid-szintet

    A triglicerid egy vérben keringő zsír, melynek abnormálisan magas szintje megnöveli a szívbetegségek kialakulási kockázatát. A köles a triglicerid-szint csökkentésével tehát hozzájárul egészséged megőrzéséhez.

  9. Hangulatjavító

    A kölesben található esszenciális aminosav neve triptofán. Ez az anyag megnöveli a szerotonin-szintet, azaz a köles boldogsághormont is tartalmaz. Amennyiben a szervezetben túl alacsony a szerotonin-szint, úgy depresszió vagy alvászavar alakulhat ki. Egyél kölest, hogy megelőzd a szó szerint szomorú bajt!

  10. Fehérjében gazdag

    A köles a vegetáriánusok kedvence lehet, hiszen rendkívül gazdag fehérjékben. Már napi 50 gramm köles a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát fedezi.

De ne ess túlzásba!

A fentiekben részletezett 10 érv a köles mellett valószínűleg sokakat fog arra sarkallni, hogy fogyasszák ezt a teljes gabonát, azonban fontos kiemelni, hogy jóból is megárt a sok. A túlzott kölesbevitel kifejezetten káros a pajzsmirigy-rendellenességgel küzdő betegeknek.

Ha pajzsmirigy-problémáid vannak, fontos, hogy kontrolláld és korlátozd a köles alapú ételek bevitelét (ha bizonytalan vagy, kérdezz meg egy orvost arról, hogy mennyi kölest ehetsz).

Mit csinálj a kölessel?

A legfontosabb dolog, hogy főzés előtt alaposan öblítsd le, mosd át! Az alapfőzés úgy néz ki, hogy a kölest lecsurgatod, lábasba teszed és háromszoros mennyiségű vízzel öntöd fel. Kb. 15-20 percig kell főzni fedő alatt, hogy megpuhuljon, időnként kevergesd meg! Ízlés szerint felöntheted vízzel, tejjel, vagy fele-fele arányban tejjel és vízzel.

köles elkészítése

Ez a gabona lehet a zabpehely helyettesítője, valamint lágy, édeskés, kellemes ízével édesítheted pirítósodat, salátádat. Mivel a köles rendkívül gyorsan megfő, bármilyen köles tartalmú ételt gyorsan és könnyedén elkészíthetsz.

Édes vagy sós ételre vágysz? Mit szólsz egy köleskásához? Ízlés szerint elkészítheted édesen vagy sósan. A köles különféle magvakkal, joghurttal, akár friss, akár aszalt gyümölccsel kiváló reggeli, kellő energiát ad a nap elkezdéséhez és arról se feledkezz meg, hogy rendkívül sok vitaminhoz is juthatsz egy ilyen reggelivel! (Ha megéheztél, akkor ez a hántolt köles csillapíthatja)

Na de mi legyen ebédre? Készíthetsz kölesből levest, köretet (helyettesítheted vele a rizst), főételt vagy akár desszertet és köleslisztből készült kenyeret is. Tehetsz kölest a lecsóba, vagy ízlés szerint abba, amibe csak szeretnél.

Mivel ízesítsd a kölest?

Köménnyel, korianderrel, gyömbérrel, petrezselyemmel vagy akár bazsalikommal ízesítve a kölest különleges ízvilággal ismerkedhetsz meg. Ha inkább édesen ennéd, akkor kiváló választás a vanília, a fahéj, a kardamom, a kakaó, a mák és a dió.

Nézz szét a kölesválasztékunkban!

Köles ajánló

 

Web Analytics