A köles 10 legfontosabb tulajdonsága, amiért illik, hogy bekerüljön a hétköznapi étrendedbe. Ezt szedtük most csokorba!
Kölestörténelem
A köles a perjék családjába és a kölesformák alcsaládjába tartozó egynyári fűféle. A legismertebb kölesfajok az indiai köles, a hajszálagú köles, a gyomköles és a termesztett köles. Ha a hétköznapokban azt halljuk, hogy köles, általában ez utóbbira kell gondolnunk.
A fűféle Mezopotámiában őshonos, már 6000 évvel ezelőtt is termesztették a Tigris és az Eufrátesz folyók között, mára már Ázsiában, Afrikában, Európában és Amerikában is ismertté vált.
Manapság a köles számos egészségre gyakorolt pozitív hatását ismerjük. Olcsó és ráadásul szépít is, könnyen emészthető és magas rosttartalmú. Rosttartalmával megtisztítja a felesleges salakanyagoktól a bélrendszert, így a tisztító kúrák kedvelt eledelévé vált.
A továbbiakban felsorolunk 10 érvet, hogy miért is fontos, hogy beépítsd étrendedbe ezt a növényt.
Ebből a cikkből mindent megtudsz, amit a kölesről tudni érdemes.
10 érv a köles mellett
- Lúgosít és fehérjékben gazdag
Az egészséges étrend 60 százalékát teszik ki a lúgosító ételek és mivel a köles lúgosít, segítségével fenntarthatjuk szervezetünk pH egyensúlyát, ily módon a fűféle erősíti az immunrendszerünket.
Ez a teljes gabona kismamák és lábadozó betegek számára is ideális, betegségmegelőző hatása miatt pedig mindennapos fogyasztása mindenki számára ajánlott.
- Gluténmentes és alacsony kalóriatartalmú
A kölest gyakran a gyomor legjobb gyógyszereként emlegetik, és mivel nem tartalmaz glutént, így liszt- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ami a kalóriatartalmát illeti, az alacsony kalóriatartalmúköles fogyasztása után hosszabb ideig tapasztalhatod a jóllakottság érzését, a fogyókúrázók számára is ideális táplálék.
- Jelentős magnéziumforrás
A köles magnéziumban gazdag teljes gabona. Bizonyított, hogy ez az ásványi anyag kordában tartja az asztmát, valamint a migrénes rohamok számát is képes csökkenteni. Magnézium hiányában a vérnyomásod magasabb lehet, artériáid nagyobb eséllyel szűkülnek be. Ha szervezeted nem jut elegendő magnéziumhoz, akkor a szívproblémákat kockáztatod.
A köles értékét tovább fokozza magas mangán, foszfor és vas tartalma.
- B-vitaminban gazdag
A köles B-vitaminban gazdag (többek között tartalmaz niacint, folacint, riboflavint és tiamint is), és köztudott, hogy aki kölest fogyaszt, annak szebb, rugalmasabb bőre, valamint erősebb körme és haja lesz.
Mindezeket a pozitív hatásokat olvasva már elégedetten mosolyogsz? De ha további meggyőzés kell: egy tálka köles elfogyasztása után felfrissülhetsz, hiszen hála a B-vitaminoknak, energiával tölti fel a szervezetet.
- Antioxidáns
Az antioxidánsok az égési folyamatokat (oxidációt) gátló anyagok, vagyis a káros szabad gyököket képesek hatástalanítani. A szabad gyökök ősellenségét úgy hívják: köles. A köles kiváló antioxidáns, védi a szervezetet a sejtkárosodástól és a sejtszintű öregedéstől, erősíti az immunrendszert és csökkenti a szívműködési zavarok kockázatát.
- Egészséges koleszterinszint a köles fogyasztásával
A köles az úgynevezett fitokemikáliák jelentős forrása.
Fitokemikáliáknak nevezzük azokat a bioaktív vegyületeket, melyek speciális védőhatást fejtenek ki egy adott élelmiszerben annak különféle összetevőivel összedolgozva. A fitokemikáliák hozzájárulnak ahhoz, hogy az ún. „rossz” koleszterinszint csökkenjen és a „jó” emelkedjen.
- Prebiotikum
Szervezetünknek szüksége van jó baktériumokra. A köles prebiotikus aktivitása hozzájárul a jó baktériumok elszaporodásához, melyek az emésztés elősegítésében kulcsfontosságúak.
- Csökkenti a triglicerid-szintet
A triglicerid egy vérben keringő zsír, melynek abnormálisan magas szintje megnöveli a szívbetegségek kialakulási kockázatát. A köles a triglicerid-szint csökkentésével tehát hozzájárul egészséged megőrzéséhez.
- Hangulatjavító
A kölesben található esszenciális aminosav neve triptofán. Ez az anyag megnöveli a szerotonin-szintet, azaz a köles boldogsághormont is tartalmaz. Amennyiben a szervezetben túl alacsony a szerotonin-szint, úgy depresszió vagy alvászavar alakulhat ki. Egyél kölest, hogy megelőzd a szó szerint szomorú bajt!
- Fehérjében gazdag
A köles a vegetáriánusok kedvence lehet, hiszen rendkívül gazdag fehérjékben. Már napi 50 gramm köles a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát fedezi.
De ne ess túlzásba!
A fentiekben részletezett 10 érv a köles mellett valószínűleg sokakat fog arra sarkallni, hogy fogyasszák ezt a teljes gabonát, azonban fontos kiemelni, hogy jóból is megárt a sok. A túlzott kölesbevitel kifejezetten káros a pajzsmirigy-rendellenességgel küzdő betegeknek.
Ha pajzsmirigy-problémáid vannak, fontos, hogy kontrolláld és korlátozd a köles alapú ételek bevitelét (ha bizonytalan vagy, kérdezz meg egy orvost arról, hogy mennyi kölest ehetsz).
Mit csinálj a kölessel?
A legfontosabb dolog, hogy főzés előtt alaposan öblítsd le, mosd át! Az alapfőzés úgy néz ki, hogy a kölest lecsurgatod, lábasba teszed és háromszoros mennyiségű vízzel öntöd fel. Kb. 15-20 percig kell főzni fedő alatt, hogy megpuhuljon, időnként kevergesd meg! Ízlés szerint felöntheted vízzel, tejjel, vagy fele-fele arányban tejjel és vízzel.
Ez a gabona lehet a zabpehely helyettesítője, valamint lágy, édeskés, kellemes ízével édesítheted pirítósodat, salátádat. Mivel a köles rendkívül gyorsan megfő, bármilyen köles tartalmú ételt gyorsan és könnyedén elkészíthetsz.
Édes vagy sós ételre vágysz? Mit szólsz egy köleskásához? Ízlés szerint elkészítheted édesen vagy sósan. A köles különféle magvakkal, joghurttal, akár friss, akár aszalt gyümölccsel kiváló reggeli, kellő energiát ad a nap elkezdéséhez és arról se feledkezz meg, hogy rendkívül sok vitaminhoz is juthatsz egy ilyen reggelivel! (Ha megéheztél, akkor ez a hántolt köles csillapíthatja)
Na de mi legyen ebédre? Készíthetsz kölesből levest, köretet (helyettesítheted vele a rizst), főételt vagy akár desszertet és köleslisztből készült kenyeret is. Tehetsz kölest a lecsóba, vagy ízlés szerint abba, amibe csak szeretnél.
Mivel ízesítsd a kölest?
Köménnyel, korianderrel, gyömbérrel, petrezselyemmel vagy akár bazsalikommal ízesítve a kölest különleges ízvilággal ismerkedhetsz meg. Ha inkább édesen ennéd, akkor kiváló választás a vanília, a fahéj, a kardamom, a kakaó, a mák és a dió.
Nézz szét a kölesválasztékunkban!