A köles az utóbbi évtizedekben erőteljesen kiszorult a – főleg városi – népesség étkezéséből. Kár érte, mert rendkívül tápláló és gazdag beltartalmú élelmiszerről van szó. Most 3 könnyen elkészíthető alapreceptet mutatunk be.
Könnyen és gyorsan elkészíthető
A köles az utóbbi évtizedekben erőteljesen kiszorult a – főleg városi – népesség étkezéséből. Kár érte, mert rendkívül tápláló és gazdag beltartalmú élelmiszerről van szó, ahogy azt ebben a cikkben is olvashattad.
Alacsony kalória- és magas rosttartalma mellett lúgosító hatással rendelkezik, miközben rendkívül gazdag növényi fehérjékben, ásványi anyagokban (vas, magnézium, cink, fluor, szilícium) és vitaminokban is. Gluténmentes gabona, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
A szervezetben elmulasztja a gyulladásokat, miközben elősegíti a méreganyagok távozását, szabályozza a vércukorszintet és védi az ereket.
Elkészítési lehetőségei szinte határtalanok, hiszen magas zsírtartalma miatt könnyen pépesíthető. Nézzünk néhány meglepő receptet!
Kölesmajonéz
A vízben puhára főtt 1 bögre kölest tegyük félre hűlni. A turmixgépbe beleöntjük az olajat (1 dl), a mustárt (1 tk.), citromlevet, sót és cukrot. Gyors fokozaton addig turmixoljuk, amíg kifehéredik, majd felváltva adagoljuk hozzá a kölest és annyi langyos vizet, amennyit felvesz.
Ha elkészült, bátran ízesítsük tovább, tehetünk bele borsot vagy egyéb fűszereket. Nagyon finom, ha nem csak egyféle olajat használunk hozzá. Alapja lehet mindenféle más mártásnak is.
Köleskőrözött
A kölest főzzük meg kétszeres mennyiségű vízben és tegyük félre hűlni. Keverjük ki a puha vajat a fűszerekkel (kömény, paprika), a mustárral és a tejföllel (1 ek.). Egy közepes lilahagymát aprítsunk össze, majd tegyük a fűszeres vajhoz és keverjük hozzá a kölest is.
Kölestej
Aki valamilyen okból nem akar tehéntejet inni, az helyettesítheti ezzel a finom itallal. Háromszoros mennyiségű vízben főzzük puhára a kölest és hagyjuk kihűlni. Öntsük turmixgépbe (ha maradt rajta víz, azt is), majd ízesítsük mézzel/cukorral/xillittel és alaposan turmixoljuk össze.