Üvegtészta, mint távolkeleti különlegesség
Az üvegtésztát, más néven celofántésztát, a kínaiak mungóbabból kivont keményítőből és vízből készítik, tojás hozzáadása nélkül. Általában cérnametélt formában, vagy tagliatelle-re emlékeztető, szélesebb lapokban kapható. Galuskaszerű, patkánytészta néven elhíresült változata is létezik.
Kiváló salátákat lehet belőle készíteni, de szószokkal is ízesíthetjük, vagy húsokhoz köretként adhatjuk. A Kínában kedvelt gombócok töltelékei is sokszor tartalmaznak üvegtésztát. Pakisztánban desszertként, édes tejjel felfőzve kerül legtöbbször a családi asztalokra. A celofántésztát a thai, a koreai, a japán, a vietnámi, a filippínó és az indonéz konyha is ismeri, bár ez utóbbi az édesburgonyából nyeri a keményítőt a tésztához.
Az üvegtészta gazdag vitaminokban, valamint vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz, és mivel alacsony a kalória-, és szénhidráttartalma, cukorbetegek számára is fogyasztható
Üvegtészta elkészítése
Más tésztafélék elkészítési módjától eltérően az üvegtésztát általában nem főzik meg, hanem beáztatják és megsütik vagy közvetlenül a levesbe teszik. Lehet pirítani is.
Szószokkal ízesíthetjük, salátákat lehet belőle készíteni, vagy húsokhoz köretként adhatjuk.
A tésztát könnyű elkészíteni, ha főzöd, akkor 3-4 perc forrásban lévő vízbe kell kifőzni és ezután bármilyen feltéttel lehet tálalni vagy akár felhasználható levesben, serpenyős ételhez, salátához.
Én egy olaszos tök mártással tettem kóstolót. Príma különlegesség!
Összetevők:
- borsó keményítő 55%,
- kukorica keményítő 40%,
- víz 5%.
Tápérték táblázat 100g termékben
- Energia: 1462 kJ/344 kcal
- Zsír: 0g
- ebből telített zsírsavak 0g
- Szénhidrát: 86g
- ebből cukor: 0g
- Fehérje: 0g
- Só: 0g
Üvegtészta receptek
KÍNAI ZÖLDSÉGES CSIRKEMELL ÜVEGTÉSZTÁVAL
ÜVEGTÉSZTA SALÁTA
Hozzávalók
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1/2 szál póréhagyma
- 1 teáskanál friss gyömbér
- 15 dkg sárgarépa
- 5 dkg üvegtészta
- 5 dkg szójababcsíra
- 2 evőkanál mogyoróolaj
- 1 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 lime leve
Elkészítés: Az üvegtésztát forró vízbe áztatom 10-15 percre. Eközben a sárgarépát megpucolom, majd a hámozóval halvány szeletekre vágom. A paprikát vékony csíkokra szelem, a póréhagymát megpucolom, felkarikázom. A csírát leforrázom. A szószokból, az olajból és a lime levéből öntetet kavarok, a fűszerekkel ízesítem. A lecsöpögtetett tésztát alaposan elkeverem a zöldségekkel és meglocsolom az öntettel.
PIRÍTOTT SERTÉSCSÍKOK RIZSTÉSZTÁVAL
Hozzávalók
- 20 dkg sertéscomb
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál mogyoróolaj
- 10 dkg szójababcsíra
- 50 dkg nem túl vékony rizstészta
- 25 dkg kínai kel
- 1 póréhagyma
Elkészítés: A rizstésztát forró vízzel leöntöm, és közel negyed órát hagyom puhulni. Ezután egy wokban felhevítem az olajat, majd hirtelen átsütöm a vékony csíkokra vágott húst, a karikára szelt hagymával együtt. Néhány perc után hozzáadom a laskára vágott kínai kelt és a lecsöpögtetett rizstésztát, majd ráöntöm a szójaszószt. Végezetül beleteszem a csírákat, és alaposan átforgatom az egészet, azonnal tálalom.
Tiantan Vermicelli üvegtészta kiszerelése: 250g
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.