TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Miért fogyasztanak egyre többen kurkumát?!

2015.01.14 17:39

KurkumaEgyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a kurkumának milyen pozitív hatását lehet tapasztalni a rendszeres fogyasztása által. Összegyűjtöttük, hogy mire jó és mire érdemes figyelni a vásárlásakor. 

Az ízületi problémákra, ízületi gyulladásokra egyre többen hívják segítségül a kurkumát.

Ezen felül sokféle betegség megelőzésében és gyógyításában segítenek. Klinikai tanulmányok folynak a rák, a szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatában is.

Vásárlás előtt célszerű összehasonlítani a kurkuma kapszulában található kurkumin hatóanyagának tartalmát. Nem az a fontos, hogy egy kapszula mennyi kurkumát tartalmaz, hanem, hanem a kurkumin tartalmára. Ennek a hatóanyagnak a mennyisége nagyon változó, így van, hogy 750 mg-os termék csak közel 30 mg kurkumin hatóanyagot tartalmaz. 

Ha túl nagy értéket találunk, annak se döljünk be, mivel a kurkuma 0,1- 3%-ban tartalmaz kurkumint.

Kurkuma hatása

Az emberi szervezetben a kurkumin talán egyik legfontosabb hatása, hogy gátolja a krónikus gyulladás kiváltójának a Nuclear Factor-kappa B-nek a működését.

Mivel a kurkumin zsírban oldódó vegyület, így fontos, hogy zsíros étellel történjen a fogyasztása. Ennek ellenére is elég nehezen szívódik fel a béltraktusból és a széklettel könnyen kiürül.

  • segíti az emésztést
  • epekő kialakulásának gátlásában szerepe van (bátran fogyasztható kurkuma fűszerrel késült étel)
  • antioxidáns tartalma hatásosabb, mint az E-vitamin (kurkumin tartalomtól függ)
  • védi a májat
  • csökkenti a szervezetben fellépő gyulladásokat

Különböző kapszulák már nem csak önmagában a kurkuma kivonatot tartalmazzák, hanem különböző egyéb anyagokkal próbálják biztosítani a megfelelő hatást (kollagén, zöldkagyló kivonat, megadózis). 

Ajánlott egyszerű fűszerként is fogyasztani - igen ízletes ételek készíthetőek belőle. 

Recept

Kurkumás-gyömbéres sütőtökpüré leves

Hozzávalók: 5-10 dkg krumpli, 20-25 dkg sütőtök (akár fagyasztott is), kurkuma fűszer ízlés szerint,1 kiskanál vaj, 2 evőkanál rozs vagy teljes kiőrlésű liszt, 1 dl kefír - aki nem érzékeny a tejre, annak főzőtejszín.

Az apróra vágott krumplit, sütőtököt megpároljuk párolóedényben és összekeverjük egy kevés gyömbér/kurkuma fűszer keverékével.

Bő lére engedhetjük a tököt és a krumplit, majd a kettőt együtt összeturmixoljuk, majd a főzőtejszínnel, vagy ha a savanyúbb ízt kedveled, keverd ki 1 dl kefirrel a lisztet habarássá.

A habarást a turmixolt sütőtökre öntjük és 2-3 percig kavarás közben forraljuk. Lehűtve pirítós kockával tálaljuk. Jó étvágyat!

Kurkumát tartalmazó leves

Web Analytics