A kölesből gyorsan és egyszerűen ízlésünknek megfelelően többféle kása is készíthető. Könnyű, de kevésbé laktató, ha a megmosott kölest puhára főzzük, háromszoros mennyiségű sós vízben.
A régóta ismert tápláléknövény, amelynek fogyasztása Magyarországon is igen elterjedt volt még a középkor idején. Táplálkozásunkból a kenyérgabonák megjelenése szorította ki, mivel a köles sikérmentes, ezért a a belőle készült kenyér nem kel magasra. E tulajdonságánál fogva szélesíti a lisztérzékenyek által is fogyasztható gabonafélék skáláját. Fogyasztása szénanátha esetén is kedvező hatású. Alapvető szerepet tölt be a candidabetegek diétájában, mert a köles az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, amely ezáltal gátolja, nem pedig támogatja a tápcsatornában megtelepedett gombák szaporodását. A köles javára írható továbbá, hogy nagy arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnéziumot és kalciumot).
Ajánlják még vese- és hólyaggyulladás, valamint a lép megbetegedése esetén is. Bár pelyvája emészthetetlen, az értékes hatóanyagokat a hántolt mag is ugyanúgy tartalmazza.
A kölesből gyorsan és egyszerűen ízlésünknek megfelelően többféle kása is készíthető. Könnyű, de kevésbé laktató, ha a megmosott kölest puhára főzzük, háromszoros mennyiségű sós vízben.
Aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal (pl. mandula, mogyoró, kókusz) összekeverve kiváló reggeli kását kapunk. Ha a kölest főzés előtt a rizshez hasonlóan forró olajon, fűszerekkel megforgatjuk, s csak ezután öntjük fel a főzővízzel, ízesebb és laktatóbb lesz az ételünk. Kiváló zöldséges egytálétellé varázsolhatjuk, ha egy másik edényben kevés olajon hagymát és többféle apróra vágott zöldséget (pl. sárgarépa, gyökér, zeller, zöldborsó, karfiol) kissé megforgatunk, majd puhára párolunk. Miután a kása és a zöldség is elkészült, összevegyítjük. Tetejére reszelt gomolya-, vagy feta sajtot, esetleg juhtúrót olvaszthatunk, illetve egy kis tamariszósszal gazdagítjuk.
Kölesre receptek
Köles céklával
A kölest megfőzzük, a céklát lereszeljük. Amikor a köles fogyasztható hőmérsékletre kihűlt, fűszeres olajjal és a céklával összekeverjük.
Köles hagymapörkölttel
A kölest megfőzzük. Vörös- és fokhagymát és aprított kelkáposztát pár percig kevés olajon párolunk, amelyre zellermagot, köménymagot és koriandert teszünk /ízlés szerint pirospaprikát is/ Tálalás előtt fűszeres szójaszószt öntünk rá. A köles tetejére terítjük a pörköltet. Nyers zöldségféléket fogyaszthatunk mellé.
Kölesfelfújt
25 dkg kölest kiválogatunk és megmosunk. Összekeverjük 5 dkg mazsolával, 10 dkg barna cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 5 dkg apró darabokra tördelt margarinnal, majd egyenletesen kivajazott tűzálló tálba öntjük. Leöntjük 7 dl forrásban lévő tejjel és előmelegített forró sütőbe tesszük. Néhány perc múlva a sütőt alacsonyabb hőfokra állítjuk, és még további fél óráig sütjük. Cukor nélküli lekvárral vagy sodóval még melegen tálaljuk.
Kölespuding
A kölest vízben puhára főzzük és összeturmixoljuk kb. 3 dl 100 %-os ananászlével, 5-10 cm hosszú vaníliarúdból készült őrült vaníliával, 6 evőkanál mézzel és ha laktatóbbá kívánjuk tenni, egy csésze darált mogyoróval vagy kókuszreszelékkel. Miután a hozzávalókat krémesre kevertük, öntsük fel annyi /kb. 3-4 dl/ ananászlével, hogy puding sűrűségűvé váljon.