A xilit egy természetes édesítőszer, egy édes kristályos szénhidrát, amely a természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul.
Szervezetünk napi 5-10 gramm xilitet termel.
A cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, ezért tökéletesen helyettesíti a cukrot főzésnél, sütésnél, desszertek és meleg italok készítésénél, illetve ízletes édesítője gyümölcsöknek és gabonaféléknek.
Napi használata biztonságos. A xilit korlátlanul fogyasztható, azonban igényel egy rövid alkalmazkodási időt, mert érzékenyebbekre hashajtóként hathat, így kezdetben fokozatos mennyiségnövelés javasolt. Érzékenyebb gyomrúaknál 4-6 hetes hozzászoktatási időszak javasolt, kisebb mennyiséggel kezdve (napi egy kiskanál).
Energiatartalma
240 kcal
A xilit lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot, tartósítószert, allergén anyagot, illetve fenil-anilin forrást. A xilitet kukoricacsutka rostjaiból almasav segítségével, illetve különböző baktériumkultúrák fermentálásával állítják elő, amit szárítanak és őrölnek. Nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más, kukoricában található allergén anyagokat.
Candida diétázók is fogyaszthatják, mert nem nyújt táptalajt a gombáknak. Ezért aztán nem alkalmas élesztővel készült ételek, tészták készítéséhez.
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.