A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok nélkül a szervezetünk és egyes szerveink egészséges működése elképzelhetetlen lenne. Érdekes, hogy a köznyelvben eszünk, pedig jobb kifejezés a táplál-kozás, mivel ez egy tudatosabb tevékenységet takar.
Alapvető betegségeink többsége a tápanyagok hiányából fakad vagy éppen a megbomlott egyensúly miatt alakul ki, ezért pótlásuk elengedhetetlen. Előző írásunkat itt tudod elolvasni.
D-vitamin
Forrásai: napfény, csírázó gabonafélék, kakaó, nyers tej, ementáli sajt, tengeri alga.
Szükséges társulásai: a kalcium, a foszfor, az A- és az E-vitamin.
E-vitamin
Forrásai: csírázó gabonamagvak, csírázó gabona olaj, hidegen sajtolt, első sajtolásból származó olajok, zöldség- és főzelékfélék olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), teljes kiőrlésű biogabonák, teljes kiőrlésű kenyér, tengeri alga.
Szükséges társulásai: az E-vitamin felhasználásához elengedhetetlenek az F-vitaminok (többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak).
Ugyanakkor ezek nélküle oxidálódnának. Szinergikusan együtt hat az A- és a C-vitaminnal, valamint a szelén és a cink nyomelemekkel.
F-vitamin
Forrásai: búzacsíra olaj, napraforgó és szója szűz olaj, vadsáfrány, első sajtolásból származó hidegen sajtolt szűz kukorica, dió, szőlőmag- és tökmag olaj, borrágó és csészekürt olaj, feketeribiszke mag olaj.
Szükséges társulásai: F-vitamin szükséges a vitaminok összességének egyensúlyához. Különösképpen kapcsolódik az E-, A-, C-, B6- és B8-vitaminokhoz, a cink, a magnézium és a szelén nyomelemekhez.
I-vitamin
Forrásai: szezámmag, szója, csírázó magok, élesztő, grapefruit, teljes gabonafélék, szőlő, cukornád lé, paraj, virágpor.
Szükséges társulásai: együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, a J-, és az F-vitaminnal.
J-vitamin
Forrásai: szezámmag, élesztő, szója, csírázó búza, csírázó magvak, zöldségek, citrom, fehérrépa.
Szükséges társulásai: A J-vitamin együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, az I- és az F-vitaminnal.
K-vitamin
Forrásai: csírázó lucernamag, káposzta és paraj, joghurt, paradicsom, csírázó árpa és zab, szójaolaj, murokrépa és fehérrépa.
Szükséges társulásai: a K-vitaminnal társulnak a bioflavonoidok, együtt tartják fenn a sértetlen vérkeringést.
Cink
Forrásai: csírázó gabonafélék és magvak, lencse, zsázsa, fehérbab, szárazborsó, szója, spenót, burgonya, teljes gabonafélék élesztő.
Szükséges társulásai: a B-vitamin csoport tagjai, különösen a B6-vitamin, réz és A-vitamin.
Fluor
Forrásai: paraj, fodroskel, pitypang, csírázó gabonafélék, tengeri algák
sárgabarack, csírázó napraforgómag.
Szükséges társulásai: az összes többi ásványanyag.
Foszfor
Forrásai: szezámmag, csírázó szója és csírázó gabonafélék, lencse, burgonya, fűszerpaprika, köles, valamint élesztő, sajtok, kecsketej, olajos magvak, hüvelyesek, teljes lisztek, alga, búzacsíra.
Szükséges társulásai: kalcium, magnézium, D- és F-vitamin.
Jód
Forrásai: tengeri algák, zöldbab, vöröshagyma, fehérrépa, eper, ribiszke, retek, tej, szilva.
Kalcium
Forrásai: mandula (max 8 szem naponta), zsázsa, mák, szezám, tejtermékek, csalán, mogyoró, szárított füge, szárazborsó, bab, teljes búzaliszt, rozsliszt.
Szükséges társulásai: a kalcium anyagcseréjét megkönnyítik az A-, a D-, és a C-vitaminok. A kalcium hatékonyságához szükség van a kalcium, foszfor és magnézium helyes arányára. Kétszer annyi
kalcium, mint foszfor és magnézium.
Kálium
Forrásai: tofu szójakészítmény, csírázó napraforgómag, tengeri algák, zsázsa, olajos magvak, mazsola, hüvelyesek, burgonya, teljes búzaliszt, rozsliszt, zöldség- és főzelékfélék (karalábé, karfiol, kelkáposzta,
retek, zellergyökér), búzacsíra, virágpor.
Szükséges társulásai: a kálium a nátriummal és a B-vitaminokkal kell társuljon, különösen B6-vitaminnal.
Kén
Forrásai: teljes tej, feketeretek, vöröshagyma, teljes biogabonák csírázó magvak, élesztő, szója, hüvelyesek, kecsketej, földimogyoró, mák, mandula, mogyoró, dió, fűszerpaprika, burgonya, spenót,
emmentáli sajt, túró, búzacsíra, tengeri algák, virágpor.
Szükséges társulásai: a B-vitamin csoport tagjai, az aminosavak, a mangán és a réz.
Kobalt
Forrásai: laktofermentált szójakészítmények (tamari, soju, tempeh) csírázó biolencse, teljes biogabonák, cseresznye, körte, tej, tejszín.
Szükséges társulásai: a kobalttal a B-vitamin csoport, vas és réz kell társuljon.
A folytatás nem várat sokáig magára!