TOP termékek

B-vitamin

B-komplex

B-komplexnek nevezzük a teljes B-vitamincsoportot, amelybe az összes B-vitaminmódosulat beletartozik. A szervezetnek mindegyik B-vitaminra szüksége van, az egyik nem helyettesíti a másikat.

A salátában és a gabonafélékben az összes B-vitamin megtalálható, de a sörélesztő is nagy koncentrációban tartalmazza ezeket az anyagokat.

A B-vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, de még a hajunknak, bőrünknek és körmeinknek is szüksége van rá. Ezeknek a vitaminoknak az emésztőrendszer is nagy hasznát veszi: javítja és fokozza az emésztőszervek működését, segít a méregtelenítésben is, mivel stimulálja a májat, és az izmok működésében is fontos szerpet játszik.

B1-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, továbbá a fehér bab, mogyoró, gesztenye, dió, szója, búzacsíra és búzacsíra olaj, virágpor.

Szükséges társulásai: szinergikusan egymás hatását fokozzák a B-vitamin csoport tagjaival, különösen a B2-, B3- és B9- vitaminnal. Mangán jelenlétére is szükség van, hogy a B1 vitamin beépüljön az anyagcsere folyamatokba.

B2-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, búzacsíra, étkezési élesztő, roquefort sajt, mandula, nyers tej, teljes biogabonák, teljes élesztős kenyér, gombák, szója, gesztenye.

Szükséges társulásai: Beépüléséhez a B-vitamin csoport többi tagjára, különösen B1- és B6-vitaminra, valamint foszforra van szükség, melyek hatását erősítik.

B3-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó búza, teljes élesztős kenyér, mandula (naponta 8 szem) aszalt sárgabarack.

Szükséges társulásai: A B1-, B2-, és B6- vitaminok esszenciális aminosavakban (szója) gazdag étrend kíséretében segítik a B3-vitamin szintézisét.A teljes gabonamagvak, hüvelyesek együttes fogyasztása az aminosavak teljes értékű bevitelét jelenti. A foszfornak is fontos szerepe van a B3-vitamin felépülésében.

B4-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, teljes bio gabonák.

Szükséges társulásai: Együtthatás a B-vitamin csoport többi tagjával, valamint vassal és rézzel.

B5-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, gombafélék, földimogyoró, lencse, feles borsó, szója, bab, dió, teljes gabonafélék, méhpempő virágpor, búzacsíra.

Szükséges társulásai: A-vitamin a bőr- és szövetek újraképződésében, valamint B6-, B8-, B9 és B12 vitaminok. C-vitamin a fertőzések és stressz leküzdésében.

 

B6-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, szőlő, mandula, cseresznye, szója, teljes gabona, káposzta, paraj.

Szükséges társulásai: B2- és B5-vitamin, F-vitamin , magnézium és cink valamint esszenciális aminosav.

B7-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, étkezési élesztő, teljes gabona, burgonya, paraj, tej, szója, virágpor, propolisz.

Szükséges társulásai: a vérszegénység kezelésében a réz és a vas nyomelemekkel együtt hat.

B8-vitamin

Forrásai: élesztő, tej, földimogyoró, száraz borsó, gombafélék, teljes gabonafélék, banán, lencse, káposzta.

Szükséges társulásai: az A-vitamin és a B-vitamin csoport tagjai, különösen B2-, B3-, B5- és B6 vitaminok.

B9-vitamin

Forrásai: nyers bioparaj, élesztő, csírázó magvak, nyersen fogyasztott zöldségfélék, teljes gabonafélék, hüvelyesek.

Szükséges társulásai: a B-vitamin csoport tagjai, különösen a B5-vitamin (az őszülést gátolja) valamint a B12-vitamin. Vassal és rézzel együtt a vérképzés zavaraiban hatásos.

B10-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, mogyoró, teljes biogabonák, földimogyoró, búzacsíra, virágpor.

Szükséges társulásai: a B10-vitamin az összes többi B-vitaminhoz kapcsolódik, jelenléte elengedhetetlen a többi tevékenységéhez, hatásához.

B11-vitamin

Forrásai: élesztő, tejtermékek, csírázó gabona

Szükséges társulásai: erre vonatkozó utalás nem található.

B12-vitamin

Forrásai: tejtermékek (tejszín) élesztő, soju, miso, tempeh (szójakészítmények), csíráztatott gabona.

Szükséges társulásai: az összes többi B-vitamin, különöse a folsav, a B9-vitamin, vele együtt hat a vérképre. A vas és a réz hatásfokozóan együtt hat a B12-vitaminnal és a folsavval a vörösvérsejtképzésben.

B15-vitamin

Forrásai: sárgabarack mag (max.napi 8 szem), barna rizs, teljes biogabonák, csírázó gabonafélék, élesztő, búzacsíra.

Szükséges társulásai: a B-vitamin csoport tagjai, valamint az A- és E-vitamin.

Web Analytics