Feketeretek csepp segíthet epe, ill. vesekő megelőzésében, kezelésében. Bélflóra tisztításra, nyálka tisztításra is ajánlható.
A szervezetben előforduló kövek: oxalat, foszfát, húgysav és cystin oldására is alkalmas lehet.
A Feketeretek csepp ajánlott napi adagja
- naponta esténként 21 csepp étkezés után vízzel hígítva
- a kúra ideje 3 hét (21 nap) és egy hét szünet, szükség esetén a kúrát meg kell ismételni
Alkoholt tartalmaz, alkohol érzékenyeknek ellenjavallt. Gyermekek elől elzárandó!
Feketeretek csepp leírás
A feketeretek előkelő helyet foglal el konyhakerti növényeink között élettani hatásainak köszönhetően.
- Segítheti a kiválasztó szervek, (bőr, tüdő, vesék, epe, belek, és a nyálkahártyák működését.
- Továbbá gátolhatja a szervezetben a kőképződéseket, amennyiben már megjelentek a kövek, akkor segítheti azok fokozatos feloldását.
- Segítheti az emésztési folyamatokat. Szabályozhatja az epesav kiválasztását.
- Méregtelenítheti az egész emésztő traktust.
- Köptető hatással bírhat, fokozhatja a bőr kiválasztó funkcióit.
FEKETERETEK (Raphanus sativus niger)
A feketeretek - erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retekelősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes - antioxidáns tulajdonsága is.
A feketeretek a Keresztesvirágúak (Cruciferae) családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár és egyéb retkek. A fekete retket a Közel-Keleten ősidők óta termesztik. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül. A különféle retkekből Kínában mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi átlag fogyasztás, mifelénk nem éri el a 2 kg-ot.
Alakja lehet hosszúkás vagy kerekded. Íze kesernyés, csípős. Általában azt javasolják, hámozzuk meg használat előtt, azonban elképzelhető, hogy alapos tisztítás után, hámozás nélkül is alkalmasnak találjuk majd fogyasztásra. Fogyasztás előtt egy órával lesózva szárazabb húsokhoz, szendvicsekhez kitűnő - akár savanyúságot helyettesítő - kiegészítő lehet.
A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-, B1-, B2- vitamin, valamint tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint. A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, és illóolajokban, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek). A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is.
A feketeretket már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használtá.
A retek felhasználásakor külső bőrét ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne.
A feketeretek vitamin tartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas kálium tartalma miatt vízhajtó hatású, segít a felgyülemlett víz eltávolításában.
Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epe utak sima izomzatát.
A retek frissen préselt nedve baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.
Bálint cseppek Feketeretek csepp kiszerelése: 30ml
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.