A bulgur magas E-vitamin tartalommal rendelkezik
A bulgur Törökországban és a Közel-keleten kedvelt gabonatermék. Az éretlenül leszedett búzaszem, amelyet kevés ideig előfőznek vagy gőzölnek, majd a napon megszárítanak. Számos keleti országban fogyasztják köretként vagy különböző ételek alapanyagaként.
A bulgur lényegesen egészségesebb és gyorsabban elkészül, mint a rizs. Különösen magas az E-vitamin tartalma.
100 gramm nyers bulgur a következőket tartalmazza
- energiatartalom: 360 kCal (1500 kJ)
- fehérje: 12,5 g
- élelmi rost: 8 g
- szénhidrát: 69 g
- zsír: 1,75 g
A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi (ami a fent képen is látható) saláták, főtt ételek összetevői között szerepel.
A bulgurt nem kell sokáig főzni, az apró szeműt elegendő leforrázni. Egészséges és finom, egzotikus ízű ételeket készíthetünk belőle, ilyen többek között a török Kiszir, vagy bulgursaláta.
Recept
Zöldséges bulgurral töltött csirkemell 4 személyre
4 szelet csirkemellet kiklopfolunk, szép nagy szelet legyen, és enyhén besózzuk Himalája sóval, vagy ennek sóoldatával spricceljük a hússzeletünkre.
A következő tölteléket töltjük bele.
Lehet köretünkből megmaradt kész bulgur, (vagy frissen elkészítjük) ebből 2 evőkanálnyi. Vegyes párolt zöldségek bazsalikommal ízesítve, vagy zeller sárgarépa keveréke, esetleg zöldborsó még hozzá, egy egy kanálnyi kész állapotban mindenből. Összekeverjük a zöldségeket egy tálban a bulgurral, és 10 deka reszelt sajtot adunk hozzá, ez lesz tojás helyett a kötőanyaga. Az elkészített tölteléket egyenlően elosztjuk az előkészített csirkemelleken, begöngyöljük, hústűvel megtűzzük. Forró olajon (nem bő olajban!) hirtelen átsütjük, óvatosan, ne nyiljon szét, majd tepsibe vagy jénaiba egyéb erre alkalmas edénybe rakjuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Jó ha a sajtba keverünk egy fél kávéskanálnyi reszelt szerencsendiót is. 180 fokon szép pirosra sütjük, Valamilyen zöldségmártással, vagy céklapürével tálaljuk.)
Rakott zöldségek bulgurral
Egy kivajazott edénybe félpuhára főtt tetszés szerinti zöldségeket rakunk, reszelhetünk rá sajtot, akár füstöltet is, ha szeretjük. Erre kerül egy sor bulgur, majd a zöldségünk másik fele. Tetejére reszelt sajt, és egy tojás, amit kissé felvertünk, és tejszínnel dúsíthatjuk, illetve kókusztej vagy kókusztejszin ajánlott reformétkezésben, esetleg natúr joghurt, vagy zsírszegény tejföl. Ismételten reszelt sajt következik, és a sütőbe kerül mig szép színe nem lesz 170 fokon. Ha húsevő a család, akkor előzőleg grillfűszerkeverékkel készült apróra vágott csirkemellel elkevert bulgurral próbálkozzunk :).
Személyenként 5-6 deka bulgurra van szükség, 20 deka zöldségfélére (lehet több is) és 8-10 deka húsra ha a húsos változatnál maradunk.
Készülhet csak karfiollal, bulgurral, és a csirkehússal. Egy ötlettel több étel!
Mazsolás bulgur - uzsonnára vagy desszertnek
Kifőtt bulgur, rumaromában áztatott mazsolaszemek de lehet más aszalt gyümölcs is. Picike fahéj, xilittel elkeverve, még melegen a bulgurhoz keverjük a mazsolát, a fahájas xilitet, és olyasvalamibe töltjük, pl. kis kerek műanyag tálkákba amiből ki tudjuk majd borítani.
Lehűtjük, tálalás előtt tálra borítjuk és tetszés szerinti öntettel, vagy citrommártással, szépen díszítve (mentalevél, s hasonlók) díszítjük.
Dénes-Natura Bulgur kiszerelése: 500 g/zacskó
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.