A csicseriborsót megőrölve és átszitálva gyártjuk a lisztet, melyet krémleveshez, pástétom, vagy humuszkrém készítéséhez lehet felhasználni.
Az egyedi fűszerezéshez ajánljuk a szójaszószt, borsikafüvet, majoránnát, paprikaőrleményt, petrezselymet, vöröshagymát, kinek-kinek mivel ízlik jobban. Akiknek az általános ételízesítők, vagy a fenti fűszerek helyett reform ízesítőhöz van kedvük, melyben nincs ízfokozó, annak a Natura mesterséges adalékanyag mentes fűszerkeverékét Veganatura ajánljuk.
Csicseriborsó liszt felhasználása
- Krémleves, humuszkrém, pástétom készítéséhez. Fűszerezéséhez vöröshagyma, petrezselyem, majoranna, paprika, borsikafű, szójaszósz ajánlott.
Dénes-Natura csicseriborsó liszt kiszerelése: 500 g
Receptek
Panír
Sárgaborsó vagy csicseriborsó lisztet vízzel palacsintatészta sűrűségűre keverünk, és ebbe forgatjuk bele a zöldségeket, majd kisütjük őket.
Zöldborsós-újhagymás csicserilepény
1 csészényi zöldborsó, 2 csésze csicseriborsóliszt, 1 tk római kömény, 1 nagy csipet kurkuma, 1 chili apróra vágva, 1 tk só,
2 csésze víz, egy nagy marék petrezselyem, egy csokor újhagyma apróra vágva, 1 ek citromlé, olaj a sütéshez.
Első lépésként megpároljuk a zöldborsót, majd a krumplinyomóval nagyjából összetörjük. Nem baj, ha darabos marad.
A csicseriborsólisztet, a sót és a fűszereket alaposan összekeverjük egy tálban, majd szép lassan a vizet is hozzáadva és csomómentesre keverjük. A sima masszához hozzátesszük a borsót, a hagymát és a citromlevet, majd egy jó fél órát állni hagyjuk.
Egy serpenyőbe olajat melegítünk, majd egy kisebb merőkanállal beleadagoljuk a tésztát. Kb. tenyérnyi lepénykéket sütötünk és azon melegében tálaljuk némi görög joghurttal kísérve.
Bundás kenyér
A bundás kenyér esetén bundájához csicseriborsólisztet használhatunk. A lisztbe tegyünk pirospaprikát, kurkumát, hinget és vízzel hígítsuk. Ebbe a masszába forgassuk a kenyereket és süssük ki.
Csicseriborsókrém (hummusz)
50 dkg csicseriborsó, 2-3 gerezd fokhagyma, Fél citrom, 2 evőkanál szezámmag, himalája só
A csicseriborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben tesszük fel főni. Ha félig megpuhult, tengeri sóval sózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük és ledaráljuk, vagy botmixerrel pépesítjük. Összekeverjük a krémet szezámmaggal, a zúzott fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, sóval, pirospaprikával. Összeturmixolhatjuk újra. 2 órára tegyük hűtőbe.
A krémet lapos tányérra simítjuk, kiskanál hátával árkokat nyomunk bele, amit feltöltünk olívaolajjal. Frissen őrölt borssal, pirospaprikával, néhány szál petrezselyemlevéllel díszíthetjük.
Kenyérre kenve a villával megcsíkozhatjuk, hogy még ínycsiklandozóbb legyen.
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.