Egyre többen keresik a természetes formában megjelenő vitaminokban, ásványi sókban gazdag, elkészített, magas tápértékű élelmiszereket, amelyek természetes tápanyagtartalmukat megőrizték.
A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K- még U-vitaminnak és ásványi anyagoknak: pl.: kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium és szilícium, ezek mind természetes formában vannak jelen, amit a szervezet legkönnyebben használ fel. A pici magból óriási energiával tör elő az új élet és tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez.
A természetes vitaminforrás elengedhetetlen testünk optimális működéséhez. Tökéletes választás, ha a külföldről importált gyümölcsök helyett házilag elkészített csírákat fogyasztunk szendvicsekhez, főételekhez.
Még ha kis mennyiségben fogyasztunk csírákat, azzal magas tápértékű élelmet biztosítunk szervezetünknek.
Gondoljunk bele, hogy mekkora erőt tartalmaznak a magok, melyek az új élet kezdetét jelképezi az állati és a növényi világban egyaránt.
Minden civilizációban fontos szerepetet töltött be a magok csíráztatása. Mivel felismerték a csírák értékes szerepét a táplálkozásban, a kínaiak már időszámításunk előtt 3000-ben csíráztattak magokat. A legendás hírű kínai császár, Sheng Nung könyvében részletesen leírta, hogy a csírák salaktalanítják a szervezetet, és rendkívül sokoldalú hatása van a szervezet egészére!
A föníciaiak is fogyasztottak csírákat hosszú hajóútjaik alatt, így teremtve meg a friss, vitaminnal és ásványi anyaggal teli nyers táplálékot. A XVIII. században a hajózás legtragikusabb betegségei közé tartozott a skorbut, amit a híres Cook kapitány csíráztatott árpából készített itallal gyógyította a legénységét.
Az igazi elismertségében akkor következett be, amikor az amerikai dr. Clive McKay, a táplálkozástudományokkal foglalkozó kutató, a csírák nagy vitamintartalmára vonatkozó kutatási eredményeit publikálta a nagyközönségnek. A csíráztatás így központi helyet foglal el a táplálkozástudományi kutatásokban, így könnye elnyerhetii a tudós társadalom és a hétköznapi emberek elismerését.
A nyersen fogyasztott csíra a legjobb, mert ebben az állapotban tartalmazz a legtöbb tápanyagot. Köztudott, hogy főzéskor (bizonyos hőfok felett) a vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek károsodnak. A csírák közül nyersen és kíméletesen főzve fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak és a fűfélék, a fűszerek és a gyógynövények csírái.
A csíranövényeket bármilyen nyers salátába beleszórhatjuk vagy akár feltétként is használhatjuk.
Ha kedvünk tartja a csírákat le is darálhatjuk. Például a rozscsírát ízesíthetjük fokhagymával, tengeri sóval, olíva olajjal, majd a sütött tökre/cukkínire/padlizsánra öntve melegen tálaljuk.
Aki jobban szereti a csírák zöld részét, annak meg kell várnia, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatja vajas kenyérre, vagy beleszórhatja kefirbe, levesbe és a főzelékekbe is.
Készítsünk krémeket a csírákból! Például a zsázsa ollóval levagdalt zöld levélkéit keverje össze tíz dkg juhtúróval és két-három kanál kefirrel. Krémet készíthetünk úgy is, hogy két deci kefirbe bármilyen csíranövény zöldrészét beleaprítjuk, ízesíthetjük himalája sóval, fehér borssal, és apróra vágott zöldpaprikával.
Egy régi magyar étel a csiripiszli, vagy csíramálé. Búzacsírát 4-5 nap után daráljuk le, majd keverjünk hozzá egy kevés (teljes kiőrlésű) lisztet, annyit, hogy galuskaszerű tésztát kapjunk. Ebből a tésztából kis halmokat kanalazunk egy tepsire, és forró sütőben süssük meg.
Kiemelkedően magas az U-vitamin és kalciumtartalma.
A brokkolicsíra élettani hatásai hasonlítanak a vöröskáposzta csíráéra. Fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatással bírhat. Jó hatással van az emésztőrendszerre, a hólyag- és prosztataproblémák megelőzésére. Magas kálciumtartalma főként a csontokra van jó hatással.
A búzacsíra vitaminjai: A-, C-vitamin. Ásványi anyagok: magnézium, kalcium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén, kobalt, cink, klorofill, majdnem 3/4 százalék. A klorofill segíti a vér oxigén jutását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztíthatja a májat, elősegíti a vércukor szinten tartását, karban tartja a rossz emésztést, chlorella algához hasonlóan növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet.
Tápanyagai támogatják az alapvető sejtnövekedést. Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat. Nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a náthát. Atiszeptikus, vírusölő, gombaölő, élősködő-ölő, protoozon-ölő, mikroba-ölő hatású. A legszélesebb skálával rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül.
Hatásos bőrbetegségeknél. hólyag- és vesepanaszoknál, keringési rendellenességekre, ödéma és súlyfelesleg ellen.
Vitaminok: E, C, B-komplex. Ásványi anyagok: vas, kálium, foszfor. Igen magas a fehérjetartalma, méregteleníti és erősíti az immunrendszert. A riboflavin és a rutin az agyműködést segíti, magas lecitintartalma az érfalakon keletkezett lerakódásokat bonthatja.
Vitaminok: A, C, B-komplex, E. Ásványi anyagok: vas, kalcium, foszfor. Jó hatással lehet a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást, immunerősítő. Segít a rákos sejtek kialakulásának megelőzését, magas vastartalma segíti a vérképződést. Sok E-vitaminja a bőrre lehet jótékony hatással.
Serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Izületi gyulladások, izomláz, izomfájás és székrekedés esetén is sikerrel használható.
Vitaminok: A, C, B, B12, D, E, K. Ásványi anyagok: vas, foszfor, kalcium, mangán, kálium. Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott.
A benne levő rengeteg növényi hormon az ösztrogén hatásával egyenértékűen segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a klimax gyakran kellemetlen tüneteit.
Szoptatós anyáknál serkenthetii a tejelválasztást.
Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka.
Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. Specialitása: az L borostyánkősav, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős fogyókúra esetén, és prosztata-megbetegedésre hajlamos férfiak figyelmébe ajánlható!
Használható impotencia, izületi gyulladás, reuma ellen.
Vitaminok: A, B1, B6. Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav.
Emésztési problémákra, epe- és májbántalmakra, székrekedés, felfúvódás ellen lehet hatásos. Elősegíti az izzadást, lázcsökkentő lehet megfázás, influenza esetén. Serkentő, stimuláló hatása oldja az izomfájdalmakat, élénkítheti a keringést. Tisztítja a vért, jó hatással van a bőrkiütésekre.
Vitaminok: C, D, E, A, B. Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, vas, fluor, cink, kálium, jód, magnézium, mangán, réz. Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%).
Tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő hatású.
Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti az egészséges bélmozgást.
Foszfor és kalcium szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. A vas, a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges.
Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. A magnézium segíti az izom-, agy- és a tüdőszövetek munkáját.
Hasznos bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenességek esetén.
Természetes antibiotikum. Vitaminok: A, B1, B6. Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav.
Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását a légútakból, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok-, orrmelléküreg dugulását, segítség lehet a köhögésnél, asztmánál.
Hatásos vízhajtó, tisztítja a vesét, segít egyes vese-, epekövek eltávolításában. A bélben rothadásgátló, fertőtlenítő hatású. Magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.
Vitaminok: A, B6, C, U. Ásványi anyagok: jód, kén, kálium, vas, klorofill, kalcium. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, mirigyeknek. Fekélygyógyító U-vitamin van benne. A tej kalciumtartalmával egyező kálciumot tartalmaz. Gyulladáscsökkentő. Tartalmaz egy daganatnövekedést blokkoló enzimet is.
Jótékony hatású hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg esetén.
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin -, antioxidánsok. Ásványi anyagok: klorofill, szelén. A rendszeres zsázsa csíra fogyasztással nagy lépés tehető a szívinfarktus megelőzésére. 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek a szív- és érrendszeri betegségeknál fontosak. Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén( erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Növeli a férfierőt.
Tavaszi tisztítókúrához: Miskulencia csíra (lucerna-, vöröshere- és retekcsírát tartalmaz)
Nőknek: lucernacsíra
Tizenévesek: retekcsíra
Koleszterin csökkentéshez: lencse és borsócsíra - kitisztítja a vérből az LDL, "rossz" koleszterint
Candida kúrához: vöröshagyma-csíra