Teljeskiörlésű kenyéralapanyag
Az ősi irodalmi termékek közül a legkiemelkedőbb a Biblia, melyben több utalás is található az árpa kenyérként történő fogyasztásának. Ennek a mai napig létező formája a lepény.
Ezt a keveréket vékonyra kiterítve, nyújtva, forró köveken, vagy forró hamuban megszárítják, illetve sütik.
Az árpa pelyhesített formája a laposra préselt mag, melyben – hasonlóan a többi gabonafélék pelyheihez – benne található a teljes mag, minden összetevőjével együtt.
A fentebb említett keleti, vagy Közel-Keleti népeknél alapvető "kenyér" árpából készül. Ezt a terméket az árpa hűsítő hatása miatt fogyasztják.
Az árpa igen gazdag keményítőben, cukrokban, fehérjékben, vitaminokban (A, B1, B2, B5, B6, E) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), nátriumban viszont szegény.
A reformtáplálkozás többek között a müzliben is felhasználja egyik összetevőként az árpapelyhet.
Ha könnyű tésztát szeretnénk kapni, akkor az alapanyagokba egy késhegynyi sütőport vagy szódabikarbónát tegyünk.
Teljes kiőrlésű árpaliszt.
Árpaliszt elkészítése
- Lepénykenyér készítéséhez és kenyérsütéshez való lisztkeverékekbe.
Átlagos tápérték 100 g termékben
- energia 1457 kJ (348 kcal)
- fehérje 12,7 g
- szénhidrát 69 g
- zsír 1,5 g
Dénes-Natura Árpaliszt kiszerelése: 500g/csomag
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.