A burgonyakeményítő főtt, szárított burgonya őrleménye. A lisztérzékenyek étrendjében a kenyér pótlására szolgáló készítmények egyik alapanyaga. Gyakran használják finom dúsítóanyagként.
Ételsűrítő főzéskor, sütéskor 40 C-on kezdődik meg a keményítő csirizesedése amely 60-90 C között leáll, a csirizesedést megelőzően a keményítő erősen megduzzad, amikor a fehérje koagulál és a magába zárt vizet leadja ezt a keményítő veszi fel a csirizesedés folyamán.
Konyhai felhasználásban sűrítéskor a kukoricakeményítőt hideg folyadékkal kikerd ki, majd kis adagokban csurgasd a forró közegbe, míg az ben nem sűrűsödik. A sütemény tésztája jobban megtartja az állagát, és különösen könnyű és omlós lesz általa. Az étkezési keményítőt kis százalékban a liszttel mindig alaposan el kell keverned és át kell szitálni!
Étkezési keményítő sokoldalúan felhasználható, egészséges alapanyag a konyhában, így felhasználható:
- levesek, mártások, öntetek és desszertek sûrítéséhez
- helyettesíti a rántást ételeinkben, így kevesebb zsiradék kerül ételeinkbe
- sütemények, torták és egyéb tésztafélék könnyítéséhez, minõségének javításához
- használatával a sütemény jobban megtartja formáját krémek, pudingok elkészítéséhez.
Átlagos tápérték 100 g termékben
- Energia 1360 kJ (320 kcal),
- fehérje 0 g,
- szénhidrát 80 g,
- zsír 0 g
A burgonyakeményítő felhasználása
- Felhasználható mártás, puding, krém készítéséhez, ételek besűrítésére.
Dénes-Natura burgonyakeményítő kiszerelése: 500 g
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.