A magyar konyha rengeteg lisztes, tésztás ételt tartalmaz. Nem véletlen, hogy amikor áttérünk a diétás étrendre, az egyik legfontosabb a megszokott kenyér, pogácsa, muffin, palacsinta helyettesítése. Ez nem egyszerű feladat, mivel a szénhidrát csökkentett, a teljes kiőrlésű és a maglisztek sokkal kevesebb, a maglisztek pedig semennyi búzasikért nem tartalmaznak, aminek egyébként a puha, foszlós, levegős, jól gyúrható állag köszönhető.
Búzasikér nélkül a gluténmentes vagy alacsony gluténtartalmú lisztekből készült tészták szakadnak, morzsolódnak, szétesnek, így a búzasikér mintegy megmentő, jön, és szépen összefogja a diétás tésztáinkat.
Mi is valójában a búzasikér?
Amikor sütöttél kenyeret vagy vettél bolti zsemlét, tapasztalhattad, hogy gyakran közepe beesik, lukas. Így az élvezeti és vízuális értéke nem olyan jó. Erre egy nagyon jó megoldás létezik: használj természetes adalékanyagot, sikért, magyarul szejtán.
Ebből akár egy evőkanálnyi a lisztbe, így szép formás péksüteményeket kaphatunk.
A búza sikérje elvben rugalmas, duzzadásra képes anyag, általa lehet a búzalisztből szép, magas kenyeret sütni. Minél szélsőségesebb, kontinentálisabb az éghajlat, annál jobb minőségű a búza sikérje, feltéve, hogy jó a talaj vízgazdálkodása, humuszos.
A szejtán a búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak (nyúlékonyságért és ragadósságért felelős) és a gluteinnek (szilárdságért és ellenállóságért felelős) a keveréke. Ez befolyásolja a tészta nyújthatóságát.
A tömeges termelésre való áttérés a búza tulajdonságait a kevésbbé acélos, azonban lisztes és bőtermő irányba tolta el. Emiatt a kereskedelmi forgalomban kapható lisztekből történő otthoni (például kenyérsütőgépben való sütéshez) kb 500-700 gramm tömegű kenyérre számítva egy evőkanálnyi búzasikér hozzáadása szükséges.
Húspótló növényi alapanyagból!
A vegetáriánus és vegan konyha használja húsok helyett alternatívaként. A búzahússal lényegében ugyanúgy bármit lehet csinálni, mint a húsokkal. Meg lehet főzni pörköltnek, lehet leveles tésztába betölteni, ki lehet rántani vagy pácolni és meggrillezni. Egyedül talán levesbe nem főzik bele de lehet, hogy ez is csak kísérletezgető kedv kérdése csupán. Ha úgy ízesítjük, mint ahogy korábban a húsokat akkor lényegében ugyanazt az ízvilágot kapjuk mert magának a sikérnek semleges íze van — ugyanúgy ahogy talán a húsok nagy részének is. Egyedül egy kicsit az állagában tér el, ugyanis a sikérben lévő fehérjék miatt kissé gumis állagú.
Fehérje tartalmát tekintve ugyanannyi fehérje van 100 gramm szejtánban, mint 100 gramm csirkemellben. Ez azt hiszem bőven elmond mindent, hogy növényi alapú táplálkozással hogy lehet fehérjét pótolni. Az egyetlen hibája, hogy glutén érzékenyek nem fogyaszthatják.
Na de hol lehet pontosan beszerezni vagy hogy lehet megcsinálni ezt az ételt? Kész, becsomagolt szejtánt is lehet vásárolni különböző bioboltokban de lehet magát a szejtánport is venni. Én azonban a harmadik módra szavazok, még pedig a saját készítésű búzahúsra, amihez búzasikér kell. Többnyire ez is bioboltokban megtalálható és 500 gramm ára a bolt elhelyezkedésétől és árrésétől függően 500-600 forint körül mozog. Ebből a fél kilogramm sikérből durván 1kg búzahús készíthető.
Búzafasírt készítése (Rántott szejtán)
Akár húsevő vagy, akár vegetáriánus, kitűnő megoldás lehet a rántott szejtán számodra. Nagyon finom és a rántott gombához hasonló ízű fasírtot tudsz elkészíteni.
Kitűnő húspótló, húshelyettesítő. Ha kókuszolajban készíted el, akkor még kitűnőbb összhatást tudsz elérni. Kitűnően kiváltható a tofu is.
Búzafasírt hozzávalói
búzasikér, fűszerek (vegamix, petrezselyem,…. + ízlés szerint), víz, tengeri só (+ csipet sütőpor, szinte lehelletnyi – akár kihagyható – ez azért kell, hogy ne legyen túl tömör. Ha túl sok kerül bele, akkor nagyon lyukacsos-szivacsos lesz.)
Elkészítése
A búzasikérhez keverd hozzá a fűszereket (nem kell sajnálni). A fűszeres búzahúsport meleg vízzel keverd össze, így egy gumiszerű masszát kapsz. Formázz cipókat és pihentesd körülbelül 10 percig. Ezután forrásba lévő vízbe főzd meg. Ha feljön a víz tetejére, vedd ki és csepegtetés után vágd darabokra. Ezután újra főzd még 10 percig.
Ha kihűlt, ugyan úgy kezeld, mint ha hússal dolgoznál. Panírozd, majd forró olajban rántsd ki. (Az alapreceptet a Fittnők oldalán találtam).
A szejtán felhasználása
- A búzasikérből búzahús is készíthető a fenti recept szerint.
- Felhasználható: kenyérsütőgéppel vagy hagyományos módon készült pékáruhoz a liszt sikértartalmának növelésére. (Adagolás: 1 ek/500 g)
A Dénes-Natura búzasikér kiszerelése: 500g
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.