Az eddig ismert ókori receptek közül a legrégebbi (i.e. 590) leírás a fehérjekomplettálásról.
A hüvelyesek és a gabonafélék megfelelő arányú keverékét tartalmazza az Ezékiel liszt.
Az azonnali fogyasztás ajánlott, mivel ez a kenyérféleség több óra múlva már szikkadt és kemény lehet. Ha vékonyra készül, úgy pászkaszerű formában ropogós lesz, de tovább eláll.
Felhasználási javaslat
Vízzel, tengeri sóval és (lehetőleg) olívaolajjal sűrű tésztakeveréket készítünk. Ezt tepsiben, palacsintasütőben, vagy kontakt-grill (más néven gofri, vagy szendvics) sütőben ropogósra sütjük.
Ezékiel liszt összetevői
- árpa
- búza
- tönkölybúza
- köles
- sárgaborsó
- bab és lencse teljes kiőrlésű lisztje
Átlagos tápérték 100 g termékben
- Energia 1348 kJ (318 kcal)
- fehérje 12,4 g
- szénhidrát 62,3 g
- zsír 2,1 g
Dénes-Natura Ezékiel liszt kiszerelése: 500g
Kérdések
Nagy Attila: A kérdésem az lenn, az összeállított tésztát hány fokon és mennyi ideig kell sütni? A tepsit ki kell-e bélelni sütőpapírral vagy sem? A lisztkeverékhez víz helyett használhatok-e joghurtot?
Dénes Ottó: Kedves Nagy Attila!
Az Ezékiel lepénykenyér lényege az igazán ősi technika és recept. Még nincsen tudomásom a joghurt helyettesítésre a víz helyett.
A tészta - ha elég vékonyra van kinyújtva - 180-200 fokon süthető átlagban 20 percig. A sütők végtelenül sokféle szerkezete miatt azonban az első sütés mindenre választ ad. Nálunk ezek az adatok a NATUROST nevű lepénykenyérhez jól bejöttek. Sütőpapír használata, vagy elhagyása nem befolyásolja az eredményt. Szeretettel üdvözli: Ottó
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.