A napraforgómagbél a héjától megfosztott (hántolt) olajos mag. Igen tápláló alapanyag.
Ránky Edit szerint például a cári Oroszországban a katonák napi adagja 1 kg volt.
Gazdag B-vitaminokban, foszforban, magnéziumban, vasban, kalciumban és E-vitaminban. Fehérjetartalma is magas.
Nyomelemek (cink, mangán, réz, króm) és karotintartalma kiemelkedő.
Krémek, pástétomok és müzlik kiválló alapanyaga, nassolásra is használható.
A napraforgó mag átlagos tápértéke 100 g termékben
- Energia: 2478 kJ (590 kcal)
- fehérje 19 g
- szénhidrát 17 g
- zsír 48 g
Dénes-Natura hántolt napraforgómag kiszerelése: 500 g
Több fajta kiszerelésben is kapható!
Receptek
Napraforgó sajt
1 csésze hántolt napraforgó, 1/2 csésze zabpehely, kicsit kevesebb, mint 2 csésze víz, fél citrom leve, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1 pritaminpaprika, vagy 1 kiskanál pirospaprika, 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, kis olaj és víz, 1 csésze sörélesztőpehely
Ha sűrűbb "sajtot" akarunk: 2 tk kukoricakeményítő, ha szeletelhető sajtot szeretnénk: 1 teáskanál agar-agar kerülhet bele.
A hagymát kis olajon és vízen megpároljuk.
A napraforgót a zabpehellyel és vízzel összeturmixoljuk (vagy megőröljük, majd elkeverjük vízzel, ha nincs turmixunk). Mindezt néhány percig főzzük, míg be nem sűrüsödik, majd az áttört fokhagymát hozzáadjuk a többi ízesítővel együtt, és néhány percig főzzük.
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.