Természetes kálciumforrás
Különös módon mi európaiak a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják. Szinte sehol nem használják a magokat ételek ízesítésére vagy alapanyagként.
Kínában ötezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához és főzéshez. A szinte teljesen tejtermék-mentes kínai konyhában elengedhetetlen kalciumforrásként épült be használata. Súlyarányosan több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej (hétszer annyit), vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A kalcium mellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok.
Szezámpehely sokoldalú felhasználhatósága
Rendkívül sokrétű a felhasználhatósága: pirítva, őrleményként, krémként, sózva (szezámsó) hidegen sajtolt olaj formájában tehetjük péksüteményekre, salátákra, köretekbe.
A szezám-magban lévő értékes ásványi anyagok és vitaminok a magbelső hőkezelése nélküli feltárása révén tökéletesebben felszívódnak. Kissé kesernyés íze miatt ízesíteni szükséges.
Érdemes tudni!A kálcium felszívódása megfelelő magnézium jelenlét mellett hatásos.
Fogyasztható müzliben, joghurtban.
Paleolit táplálkozásban használható!
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia 2621 kJ(633 kcal),
- fehérje 24,3 g
- szénhidrát 8 g
- zsír 56 g
Kiszerelés: 500g/csomag
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.