Zab, mint reform alapanyag
A zabból készített különböző finomságú liszteket különféle liszttel sűrítendő ételekhez adhatjuk sűrítőanyagként, vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni termékeket (palacsinta, lepények, kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele.
Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárúkat ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel, vagy tegyünk hozzá búzasikért (vagy más néven szejtánt, azaz búzahúst).
A zabliszt vizes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós. Ezen a tulajdonsága azonban előny, hiszen a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel az említett nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi.
Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére. Érdemes a fehér lisztet kiváltani vagy bizonyos százalékban lecserélni zabpehelylisztre.
A zabliszt tápanyag összetétele rendkívül figyelemre méltó!
Gabonaféléink között az egyik leggazdagabb fehérjeforrásnak számít.
A zabpehely és zabliszt 6-7%-át kitevő zsírtartalom a szervezet számára különessen fontos, ugyancsak nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen linolsavat mintegy 40%-ban tartalmaz.
Átlagos tápérték 100 gramm termékben:
Energia: 1669Kj/kcal
Fehérje: 9,2g
Szénhidrát: 71,3g
Zsír: 62,g
Védő hatása is ismert
A zabpehelyben, illetőleg a zablisztben 100 g-ként mért 0,63mg ill.,0,78 mg B1 vitamintartalom napi szükségletünk 40-50 %-át biztosítja.
Ismert tény, hazai táplálkozásunkban az ásványi anyagok felvételét a túlzott nátrium- és az alacsonyabb kálium- és magnéziumfogyasztás jellemzi.
A zabbal kapcsolatos érdekesség
Felhasználható fürdővízbe keverve, szépségápolásra is: a vízcsap alá tartott zokniban néhány evőkanálnyi zablisztet áztatunk és ebben a fürdővízben megfürödve, utána a "zoknival" a bőrt bedörzsöljük, hogy puha és selymes legyen.
Receptajánlatom, kenyér helyett
4 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál zabkorpa, 2 evőkanál zabliszt, 1 evőkanál rozsliszt, 2 tojás, 10-15 dkg áttört túró, 1 sütőpor, só, vagy ízlés szerinti fűszerek, fűszersó is lehet, magvak tetszés szerint (lenmag, szezámmag, napraforgómag). 2-3 evőkanál hidegen sajtolt olaj. Annyi víz, hogy 15-20 percnyi pihentetés után is egy tejfelszerű anyagunk legyen. Kb. 2 cm vastagra szoktam szétteríteni, és 20-25 percig sül 170 fokon.
Paleolit táplálkozásban használható!
Ismerje meg, hogy mire használhatóak a különböző lisztek fajtái!
Dénes-Natura Zabpehelyliszt kiszerelése: 1000g/csomag
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.