Segítséget nyújt a tüdő zavartalan működéséhez és a hosszú élet fenntartásához. Ez a varázslatos, erősen édes ízű gyümölcs gyönyörű ősi hegyekkel körülvett trópusi környezetben terem. Az itt élő lakosok nagy többsége 100 évig, vagy még annál is tovább él. A térségben a gyümölcsből készült tea fogyasztása mindennapos szokás. Kínában a szerzetesek körtéjét évezredek óta használják, mint hagyományos népi orvosságot tüdő vérbőségre, száraz köhögés, valamint megfázás esetén, bár eleinte még csak a kínai császárok kiváltsága volt a Szerzetesek Körtéjének fogyasztása. 1917 óta az Amerikai Egyesült Államokban is használatos, főként hagyományos alkalmazásban, mint tüdő és meridián élénkítő. Mára egyre több tudós foglalkozik a gyümölcs hatóanyagainak, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak a kutatásával. Főbb hagyományos alkalmazási területei: - akut, vagy krónikus torokgyulladás, légúti megbetegedések, - megszünteti a hosszú ideje tartó köhögést, segíti a nyálka felszakadását, - időskori vérszegénység esetén, illetve székrekedéskor a bélmozgás elősegítésére, - a cukorbetegek (ha nehezen mondanak le az édes ízekről) használhatják cukor helyettesítésére. Édes szirup is készíthető belőle a tea tovább-forralásával, mivel kalóriát nem tartalmaz, ezért fogyókúrázók, alkalmazhatják mint cukorhelyettesítőt, napszúrás (fokozott szomjúság) esetén. Ilyenkor ajánlatos a gyümölcsből készített teát lehűtve fogyasztani, tudományos kutatások szerint antioxidáns hatású triterpén glikozidot (Mogrosides) tartalmaz. A szerzetesek körtéje rákmegelőző hatásáról a Pure Applied Chemistry tudományos folyóirat 2002.74 száma közölt írást. Ezen kívül a legújabb kutatások szerint antiallergén hatással is rendelkezik. Elkészítési javaslat: Készítsen teát a szárított gyümölcsből. Egy ketté vágott gyümölcs felét öntse le 1,5 l forró vízzel és hagyja állni 15 percig. Ha túl édes, hígítsa. A család számára 1 egész gyümölcsöt használjon fel, amit félbe vágás után 3 liter vízzel kell leforrázni. Használhatja még főzéshez, mint édesítőszert, valamint édes szirup készítésére is, csupán tovább kell forralni a teát.