A Maca (ejtsd:maka) gyökér rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energetizálókban. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény, és összetett tápanyagtartalmának köszönhetően a szuperételek egyikének minősítették.
Tudományos kutatások szerint, a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne. A maca gyökér természetes jód-és rézforrás, ami elengedhetetlen kelléke az idegrendszer megfelelő működésének. Ezenkívül gazdag forrása a kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, de található benne még benne vas, mangán, cink, szelén, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin), béta-karotin, C- és D-vitamin. Várandósság előtt és alatt kifejezetten javasolt a kismamáknak.
A maca növeli a vér oxigéntartalmát, miáltal fokozza a vitalitást és erőnlétet, ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító szerként használják. Elősegíti a jobb érzelmi állapot kialakulását is (adoptogén stresszoldó). Ezen kívül az agyban javítja a neurotranszmitterek működését, elősegíti az emberek lábadozását is, mert könnyen emészthető.
Az egyik legjelentősebb tulajdonsága mégis a hormonháztartásra gyakorolt szabályozó, serkentő és kiegyensúlyozó hatása mind férfiak, mind a nők esetében. Pozitívan hat a libidóra és igazi energiabomba. nem véletlen nevezték az inkák ginzengjének.
A szárított Maca körülbelül 60% szénhidrátot (keményítőt és cukrot), 9% rostot, és valamivel több, mint 10% proteint tartalmaz. Magasabb a lipid (zsír) tartalma, mint más gyökeres növényeknek (2,2%), amelyben a linolsavak, pálmaolaj savak és az olajsavak az elsődleges zsírsavak.
Felhasználási javaslat:
Fogyasztását ideális az étkezések közé iktatni. Ajánlott napi bevitele 3-5 g (1-2 teáskanál) zöldség- vagy gyümölcslével, vízzel elkeverve, de tehetjük turmixokba, kásákba,joghurtba, müzlibe is.
Tárolás: Tárolja hűvös (kb. 18-20 C fok), sötét és száraz helyen.
Allergén információ: A termék dióféléket feldolgozó üzemben készült.
Átlagos tápérték 100g termékben |
Energia
|
1503 |
Kj |
359 |
kcal |
Zsír |
1-3 |
g |
– telített zsír |
<1,0 |
g |
Szénhidrát |
65-70 |
g |
– cukor |
30-35 |
g |
Rost |
6-7 |
g |
Fehérje |
13-14 |
g |
Nátrium |
18 |
mg |
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.