Mi az a Chia mag?
A Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben. A Chia szó jelentése “olajos” és a Nahuatl chian szóból származik. A Chia mag fantasztikus összetevői miatt nagy jelentőséggel bír.
A Chia magja csodaszer, mert a magja:
- 2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
- 5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
- 2x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
- 3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
- 3x több vasat tartalmaz, mint a spenót
A chia teljes értékű fehérjeforrás
Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására. Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek. A chia rendkívüli antioxidáns hatású.
Felhasználása:
Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. A chia minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag. Az íze kellemes. Könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert az íze nem hangsúlyos és nem változtatja meg azok zamatát. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható. A csíráztatott magok kiválóak salátákhoz, vagy szendvicsbe. Üdítő ital is készíthető belőle , ha a magokat hideg vízbe áztatjuk. A megpirított magokból nagyon finom pép készíthető, amit még forró állapotában kell vízzel felönteni, majd turmixolni. A levelét – a zsályához hasonlóan – fűszerként használják.
Allergén információ: A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.
Tápérték adatok 100g termékben | ||
Energia
|
1465,38 | KJ |
350 | kcal | |
Zsír | 30,8 | g |
– telített zsírsavak | 3,2 | g |
Szénhidrát | 42,12 | g |
Fehérje | 21,2 | g |
Só | <0,1 | g |
Rost | 34,4 | g |
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.