Az étvágy meglehetősen egyéni jellemző, alapvetően örökletes alkatunk függvénye. Fontos befolyásoló tényező az étkezési és ivási szokás: a rendszeresség, a reggeli szerepe, a folyadék fogyasztás mennyisége, a kedvenc ételek és italok, az alkohol szerepe stb. Az életkor is szerepet játszik, hiszen fiatal korban az étvágy általában lényegesen nagyobb mint idősebb korban.
A hirtelen kialakuló étvágytalanságnak számos oka és kísérő jelensége van:
Az étvágytalanság gyakran visszavezethető valamilyen pszichés okra. Kifejezett étvágytalanságot okozhat a depresszió, fiatalkorban nevelési, családi okok.
Az életben való aktív részvétel megtagadása; elfordulás az energiabeviteltől; a páciens energetikailag kiéhezteti magát; másodlagosan: az élet "megemésztésének" megtagadása. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)
Felismerni, hogy mi „nem ízlik" az életben; tudatos, önszántunkból történő lemondás; tudatos böjtölés; a legszükségesebbre, a lényegre szorítkozni; az aszkézis mint életművészet gyakorlása. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)
Étvágygerjesztő főzetek: