A fűszernek tekintjük, mindazon növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amelyeket hatóanyagaik (illat-, íz-, zamat-, szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez és tartósításához felhasználjatunk. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű; a zömmel fűszernek termesztett vagy használt növények a fűszernövények.
A fűszer a növények erős ízhatású vagy aromájú része, amit főzéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére vagy megváltoztatására használnak.
A fűszerek felhasználásakor a tapasztalat, a kísérletezési kedv, és a mérsékletesség legyen a döntő. Óvakodni kell az erős fűszerek gyakori használatától. Ezek hatóanyagai kismértékben alkalmazva elősegíthetik vagy javíthatják az étvágyat, illatukkal kívánatosabbá teszik az elkészített ételeket.
Túlzott alkalmazásuk azonban komoly egészségkárosodást is okozhatnak!
A fűszerek teszik táplálkozásunkat teljes értékűvé, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, savak, keserű anyagok által.
Ha lehetséges használjunk mindig friss fűszereket, mert így a bennük lévő hatóanyagok a jobban ki tudják fejteni hatásukat.
A megsárgult vagy fonnyadt növények vitamin és ásványianyagtartalma, azaz tápértéke is kisebb.
A fűszereket nylonzacskóba téve, a hűtőszekrény fűszertartójában vagy hűvös és elzárt helyen tárolhatjuk a felhasználásig. Száraz állapotban, egymástól is elkülönítve, jól zárható, fénytől is védett dobozokban tároljuk. Minden esetben zárjuk vissza a kinyított fűszercsomagot, mert veszíteni fog az aromájából. A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, de főzéskor őröljük meg, így az aromáját, illatát és ízanyagokat jobban ki tudja fejteni, ezzel kevesebb fűszer felhasználásával is elérjük a kívánt hatást.
Időnként ellenőrizzük a konyhánkban lévő fűszerek és ha romlást észlelünk – az egészet át kell válogatni.
A fűszerek adagolása minden esetben saját ízlésvilágot tükrözi, így nehéz pontosan megszabni, hogy mikor mennyit kell használni. Fontos arra is figyelni, hogy bizonyos diéták alatt nem minden fűszer fogyasztható. Minden fűszernek megvan a különös sajátossága, amely eldönti, hogyan kell, vagy szabad fel használni.
Fontos alapelv, hogy mindig az étel alapízét emeljük ki a fűszerezéssel, így rögtön az elején ne tegyünk túl sokat bele.
Sok fűszert nem szabad az étellel együtt főzni, hanem csak akkor, amikor az étel elkészült.
Fűszer | Milyen ételnél használható? |
Ánizs | pudingok, teasütemények, gyümölcskompótok, néhány főzelék, mártás |
Bazsalikom | baromfi, pástétomok, mártások, főzelékek (fehérbab), ecetes vagy vizes uborka |
Borókabogyó | marinált halak, vadpástétomok, saláták |
Bors | levesek, főzelékek, húsok, halak, pácok, salátaöntetek |
Borsikafű | káposzta, hús, bab, gomba |
Citromfű | gyümölcslevesek, saláták, savanyúságok, mártások |
Édeskömény | teasütemények, halak, mártások |
Fokhagyma | levesek, főzelékek, sültek, vadhúsok, kocsonyák, öntetek |
Kakukkfű | levesek (bab, borsó, burgonya), töltött káposzta, baromfi- és marhasültek, hurkák, savanyú káposzta |
Kapor | levesek, főzelékek (tökfőzelék), mártások, marha- és baromfi-húsok, halak, körözöttek |
Koriander | keksz, mézeskalács, darált hús, hamburger |
Kömény | burgonyából és káposztából készült ételek, sült húsok, kolbászok, sós teasütemények |
Lestyán | levesek (burgonya, gomba), főzelékek (kelkáposzta), mártások, bárány- és vadhúsok, pástétomok |
Mustár | étkezési mustár, sültek, savanyúságok, pácok |
Oregánó | pizzák, olasz ételek, paradicsomos ételek |
Paprika | levesek, főzelékek, mártások, húsételek, körözöttek |
Petrezselyem | levesek, töltelékek, saláták |
Rozmaring | levesek, rántotta, baromfi-, bárány- és vadhúsok, gyümölcssaláták |
Sáfrány | húsleves, rizsételek, mártások, sütemények |
Szegfűszeg | levesek, kompótok, sütemények, pikáns mártások |
Szegfűbors | levesek, sertés-, kacsa- és vadhúsok, kolbászok, halak, pástétomok |
Szerecsendió | levesek, főzelékek, mártások, húsételek |
Tárkony | levesek (burgonya), főzelékek (burgonya, borsó, bab), bárány, baromfi-, hal- és vadhúsok, saláták |
Vanília | sütemények, pudingok, fagylaltok |
Zeller | levesek, saláták |