TOP termékek

Fűszerek

Fűszerek, fűszernövények

 

A fűszernek tekintjük, mindazon növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amelyeket hatóanyagaik (illat-, íz-, zamat-, szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez és tartósításához felhasználjatunk. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű; a zömmel fűszernek termesztett vagy használt növények a fűszernövények.

Fűszerek

A fűszer a növények erős ízhatású vagy aromájú része, amit főzéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére vagy megváltoztatására használnak.

Tudta a fűszerekről?

  • A legfontosabb és leggyakrabban használt fűszerünk a só, amely ásványi eredetű. Itt nem a vegyi úton előállított "műsóra" kell gondolni, hanem a természetes formában találhatóakra: himalája só, tengeri só, parajdi só
  • Fűszerekkel ételeinket ízesítjük, színesebbé tesszük őket, így élvezeti értékét is fokozzuk. Elősegítik, hogy az ételek elfogyasztása után a tápanyagok megfelelően hasznosuljanak
  • Az ételkészítéskor felhasznált alapanyagok (liszt, tojás, főzelékfélék) fűszerezés nélkül legtöbb esetben egyhangú ízeket biztosítanak
  • A fűszerezés ízesítő, zamatosító, színesítő finom aromájukkal, hatnak az ízlelésre, szaglásra és nem utolsó sorban az elkészített étel látványa is nagyban befolyásolja étvágyunkat.


A fűszerek felhasználásakor a tapasztalat, a kísérletezési kedv, és a mérsékletesség legyen a döntő. Óvakodni kell az erős fűszerek gyakori használatától. Ezek hatóanyagai kismértékben alkalmazva elősegíthetik vagy javíthatják az étvágyat, illatukkal kívánatosabbá teszik az elkészített ételeket.

Túlzott alkalmazásuk azonban komoly egészségkárosodást is okozhatnak!

A fűszerek teszik táplálkozásunkat teljes értékűvé, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, savak, keserű anyagok által.

Hogyan tároljuk a fűszereket?

Ha lehetséges használjunk mindig friss fűszereket, mert így a bennük lévő hatóanyagok a jobban ki tudják fejteni hatásukat.

A megsárgult vagy fonnyadt növények vitamin és ásványianyagtartalma, azaz tápértéke is kisebb.

A fűszereket nylonzacskóba téve, a hűtőszekrény fűszertartójában vagy hűvös és elzárt helyen tárolhatjuk a felhasználásig. Száraz állapotban, egymástól is elkülönítve, jól zárható, fénytől is védett dobozokban tároljuk. Minden esetben zárjuk vissza a kinyított fűszercsomagot, mert veszíteni fog az aromájából. A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, de főzéskor őröljük meg, így az aromáját, illatát és ízanyagokat jobban ki tudja fejteni, ezzel kevesebb fűszer felhasználásával is elérjük a kívánt hatást.

Időnként ellenőrizzük a konyhánkban lévő fűszerek és ha romlást észlelünk – az egészet át kell válogatni.

Fűszerek adagolása

A fűszerek adagolása minden esetben saját ízlésvilágot tükrözi, így nehéz pontosan megszabni, hogy mikor mennyit kell használni. Fontos arra is figyelni, hogy bizonyos diéták alatt nem minden fűszer fogyasztható. Minden fűszernek megvan a különös sajátossága, amely eldönti, hogyan kell, vagy szabad fel használni. 

Fontos alapelv, hogy mindig az étel alapízét emeljük ki a fűszerezéssel, így rögtön az elején ne tegyünk túl sokat bele.

Sok fűszert nem szabad az étellel együtt főzni, hanem csak akkor, amikor az étel elkészült.

Fűszerek felhasználása

Fűszer Milyen ételnél használható? 
Ánizs pudingok, teasütemények, gyümölcskompótok, néhány főzelék, mártás
Bazsalikom baromfi, pástétomok, mártások, főzelékek (fehérbab), ecetes vagy vizes uborka
Borókabogyó marinált halak, vadpástétomok, saláták
Bors levesek, főzelékek, húsok, halak, pácok, salátaöntetek
Borsikafű káposzta, hús, bab, gomba
Citromfű gyümölcslevesek, saláták, savanyúságok, mártások
Édeskömény teasütemények, halak, mártások
Fokhagyma levesek, főzelékek, sültek, vadhúsok, kocsonyák, öntetek
Kakukkfű levesek (bab, borsó, burgonya), töltött káposzta, baromfi- és marhasültek, hurkák, savanyú káposzta
Kapor levesek, főzelékek (tökfőzelék), mártások, marha- és baromfi-húsok, halak, körözöttek
Koriander keksz, mézeskalács, darált hús, hamburger
Kömény burgonyából és káposztából készült ételek, sült húsok, kolbászok, sós teasütemények
Lestyán levesek (burgonya, gomba), főzelékek (kelkáposzta), mártások, bárány- és vadhúsok, pástétomok
Mustár étkezési mustár, sültek, savanyúságok, pácok
Oregánó pizzák, olasz ételek, paradicsomos ételek
Paprika levesek, főzelékek, mártások, húsételek, körözöttek
Petrezselyem levesek, töltelékek, saláták
Rozmaring levesek, rántotta, baromfi-, bárány- és vadhúsok, gyümölcssaláták
Sáfrány húsleves, rizsételek, mártások, sütemények
Szegfűszeg levesek, kompótok, sütemények, pikáns mártások
Szegfűbors levesek, sertés-, kacsa- és vadhúsok, kolbászok, halak, pástétomok
Szerecsendió levesek, főzelékek, mártások, húsételek
Tárkony levesek (burgonya), főzelékek (burgonya, borsó, bab), bárány, baromfi-, hal- és vadhúsok, saláták
Vanília sütemények, pudingok, fagylaltok
Zeller levesek, saláták
Web Analytics