Az adzuki bab gazdag proteinekben, B1-és B2- vitaminokban, kálciumot, vasat, magnéziumot tartalmaz, ezek mellett jelentős vasforrás.
Mire jó?
Serkenti a vese működését, természetes vérnyomás-, koleszterin- és inzulinszabályozó.
Azuki bab felhasználása
Ragukhoz, salátaként, szalsza alapjaként, szendvicsekhez is használható. Távolkeleti ételek fontos összetevője. Csíráztatva salátaként fogyasztható.
Főzés
Főzési ideje kb 45 perc
Diéták
Candida diétába is beépíthető. A csíráztatott bab azonban csak főve ajánlott a candida diétában.
Glikémiás index: 35
Receptek
Azuki bableves
Ízletes proteinekben és vitaminokban gazdag, laktató leves
Hozzávalók: (4 adag)
1 csésze szárított azuki bab
1 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1/4 teáskanál őrölt kömény
1 csipet chilli por
1 zöldségleves kocka
10 csésze víz
1 kockára vágott paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré
1-2 póréhagyma, kockára vágva
2 zeller szára, kockára vágva
egy marék apróra vágott petrezselyem
tálaláshoz: joghurt és petrezselyem
Elkészítése
Előző este áztassuk be hideg vízbe az azuki babot.
Az olívaolajat melegítsük fel egy fazékban és pirítsuk meg a hagymát rajta kb 5 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Fűszerezzük a köménnyel és a chilli porral. Majd öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a paradicsompürét és a zöldségleves kockát, majd az azuki babot. Forraljuk fel és pároljuk, amíg a bab majdnem teljesen megfő.
Ekkor adjuk hozzá a póréhagymát, a sárgarépát és a zellert. Főzzük további 20 percig, vagy amíg a bab és a zöldségek puhára nem főnek.
(Botmixerrel könnyen krémlevessé is varázsolhatjuk!)
Tálaláskor egy kanál joghurttal elkeverve és petrezselyemmel meghintve díszíthetjük.
Tápanyagtartalom
- 100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1493 / 357
- Fehérje (g / 100 g) 21,5
- Szénhidrát (g / 100 g) 58,4
- Zsír (g / 100 g) 1,6
- Élelmi rost (g / 100 g) 7,5
- Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
- Vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, E
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.