A hajdina egyre több és több egészséges életmódot követő asztalára kerül eledelként. Régebben a szegényebb családok fogyasztottak hajdinát, mára már a növényi fehérjék királynőjeként tartják számon.
És hogy miért? Cikkünkből megtudhatod!
Mi a hajdina?
A hajdina egy a valódi kétszikűek csoportjába tartozó, Ázsiából származó növény. Közép- Európába a középkorban hódító mongol és török népek közvetítésével érkezett.
Érdekesség, hogy bár botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben gabonaféleként tartjuk számon. Ennek oka, hogy gúla alakú, lisztes magját a gabonafélékéhez hasonlóan hántolva vagy őrölve használják fel.
Honnan a név?
A hajdina nevének igenis sok köze van az Európában való meghonosodásához. A hajdina név a német heiden szóból ered, melynek jelentése istentelen, pogány. Nem véletlen, hogy bizonyos tájegységeinken a népnyelv pogánykaként, pogánybúzaként, de tatárkaként és szerecsenbúzaként is ismeri.
Hajdina: óriási tápérték és vitaminbomba
A hajdina tápértéke (100 g)
- kalória 343 (zsírokból származó kalória) (28)
- zsírok 3g 5%
telített zsírsavak 1g 4%
transzzsírok
- koleszterin 0 mg 0%
- nátrium 1 mg 0%
- szénhidrát 71 g 24%
élelmi rostok 10 g 40%
cukrok
- protein 13 g
A hajdina B- vitaminjai (100 g)
- tiamin (B1- vitamin) 0,1 mg 7%
- riboflavin (B2- vitamin) 0,4 mg 25%
- niacin (B3- vitamin) 7 mg 35%
- B6- vitamin 0,2 mg 10%
- folsav (B9- vitamin) 30 mcg 8%
- B12- vitamin 0 mcg 0%
- pantoténsav (B5- vitamin) 1,2 mg 12%
(A megadott százalékok az ajánlott napi bevitel százalékai.)
A hajdina szénhidrátban, fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban rendkívül gazdag. A Himalája mellől származó növény olyan esszenciális aminosavakat (metionin, lizin, arginin) is tartalmaz, melyeket a szervezet nem vagy csak nagyon kis mértékben képes előállítani. Az ásványi anyagok közül megemlíthetjük a kalciumot, magnéziumot és káliumot, ezekben a hajdina rendkívül gazdag. Nyomelemek közül vashoz, rézhez és cinkhez is hozzájuthatunk fogyasztásával.
A hajdina valódi vitaminbomba, értékes vitaminforrás: szinte mindegyik B- vitamint tartalmazza, emelletta C-, E-, és P-vitamin (rutin) is megtalálható benne. A rutin a C- vitamin kísérője, segíti annak felszívódását, védelmet nyújt számára az oxidáció ellen és erősíti a hajszálereket, főként a szív és érrendszer védelmében van nagy szerepe. A tapasztalatok és kutatások azt mutatják, hogy a rutin megnöveli a C- és az E- vitaminok antioxidáns hatását, ily módon pedig hatékony a gyulladások, a daganatok, sőt, az öregedés ellen is.
Érdekesség, hogy a hajdina vitaminok közül a legtöbbet B-vitaminból tartalmaz: 100 g-ban 7,02 mg található, ezt követi a B2- vitamin 0,425 mg-mal.
Mit csinálj a hajdinával?
A hajdina előnye, hogy a lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént.
A pogányka magját nyersen, pörköve, egészben és liszt formájában is fogyaszthatod (lásd a hajdinalisztet). Helyettesítheted vele a hántolatlan rizst: Oroszországban, Németországban és Ausztriában teljesen megszokott, hogy köretként fogyasztják. Készíthetsz belőle fasírtot vagy akár salátát.
Mivel a hajdina kesernyés ízű, mindenképp ajánlott magas sikértartalmú lisztet keverni hozzá. A pogányka lisztjéből készíthetsz hajdinás palacsintát, süteményt vagy levest.
Magyarország a 19. helyen
A FAO 2011. évi becslései szerint Magyarország a világ 19. legnagyobb hajdinatermesztő országa, és ez nagy eredmény figyelembe véve, hogy a növény Európában eredetileg nem is volt honos. Az adatok szerint 2011-ben Magyarországon 586 hektár földterületen termeltek ki 683 tonna hajdinát.
A hajdina népszerű, olcsó és nagyon egészséges. Nézz körbe a hajdina receptjeink között ide kattintva. Jó étvágyat, jó egészséget kívánunk hozzá!