Hozzávalók:
25 dkg tk tönkölyliszt
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 csapott ek mézeskalácsfűszer
10 dkg durvára vágott dió
1 ek lenmagőrlemény 2 ek vízzel összekeverve
15 dkg nádcukor
0,8 dl olaj
2,8 dl növényi tej
Az összes hozzávalót összekevertem, és kikent muffintepsibe kanalaztam. 180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem.
www.vegankaracsony.blogspot.com
Mézeskalács
Hozzávalók:
50 dkg tk. tönkölyliszt (az eredeti recept durumlisztet ír)
25 dkg méz
1 kk szódabikarbóna
fél csomag mézeskalács fűszerkeverék (az eredeti recept őrölt fahéjat és szegfűszeget ír)
15 dkg növényi margarin
A díszítéshez:mandula, dió, mazsola, szezámmag, napraforgó mag
A lisztet és a langyosra melegített mézet a fűszerekkel és vízzel masszává gyúrom, majd kb. 8 mm vastagra nyújtom. Tetszés szerinti formájúra kiszaggatom és díszítem. Előmelegített sütőben, közepes lángon kisütöm, a tetejét közben kétszer-háromszor megkenem juharsziruppal, hogy fényesek legyenek.
www.veravegakonyhaja.blogspot.com
Mogyorós mézeskalács
Hozzávalók:
25 dkg liszt (nálam 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt és 10 dkg fehér liszt)
15 dkg méz
15 dkg darált mogyoró
0,7 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
fahéj és/vagy szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék (de el is hagyható, én most egyiket sem tettem bele)
1, A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Először iszonyúan ragad, de ne ijedjünk meg: ha összeállítjuk egy gombóccá és valahogy megszabadulunk tőle, tegyük félre egy fél órára és utána lisztes kézzel lisztes nyújtódeszkán már szépen lehet vele dolgozni.
2, A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, de ne túl vékonyra, talán olyan fél centi vastag jó lesz.
3, Kiszaggatjuk tetszés szerinti formára, nyomunk a közepükbe egy-egy fél mogyorót és már mehet is 180 fokra előmelegített sütőbe.
4, 10-15 percig (de inkább 10) sütjük és ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor kőkemény lesz, viszont így ellen tudunk állni a kísértésnek és nem esszük meg egyből az összeset, ugyanis másnapra légmentesen záródó dobozban megpuhul és igazából ilyenkor a legfinomabb.
www.vegankaracsony.blogspot.com
Gesztenyés keksztekercs
Hozzávalók:
Tészta:
250 g cukormentes keksz (bevallom, én sima Detki háztartási kekszet találtam csak...)
180 g bio növényi margarin
100 g nádporcukor
1 ek. kókuszreszelék
2 kk. karobpor (én kakaót használtam)
Krém
250 g bio, cukrozatlan gesztenyepüré
120 g bio növényi margarin
100 g nádporcukor
1 kk. kókuszreszelék
Tetejére
100 g karobmáz (nálam 100 g 70%-os étcsoki felolvasztva) A kekszet ledaráljuk, majd a margarinnal, a porcukorral, a kókuszreszelékkel és a karobporral nyújtható tésztává gyúrjuk. A krémhez valókat habosra keverjük. Két fólia között kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a gesztenyés krémmel. Feltekerjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Karob)csokoládét olvasztunk, és bevonjuk vele a hideg tekercs tetejét, majd ismét hűtőbe tesszük. Tálalás előtt szeleteljük
www.vegagyerekblog.hu
Mézes krémes tej- és tojásmentesen
Hozzávalók:
A tésztához:
400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 ek. méz
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. foszfátmentes borkő sütőpor
0,5 biocitrom leve
100 ml finomított olaj
Krém
500 ml rizstej
6 ek. fehér tönkölyliszt
250 g bio növényi margarin
200 g nádporcukor (ez rengeteg! Javaslom fokozatosan adagolni a cukrot a krémhez, és ízlelgetni, hogy saját ízlésünk szerint legyen édes!)
1 biocitrom reszelt héja
+ 1 csipet kurkumát is tettem bele, hogy szép sárga legyen a krém színe!
Karobmáz (1 csésze = 250 ml)
1 evőkanál tk. tönköly liszt
1/3 csésze víz
1/3 csésze bio növényi margarin
1/3 csésze barna cukor
2/3 csésze karobpor
Előbb a krémet készítjük el: a növényi tejben felfőzzük a lisztet. A margarint a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük, majd összekeverjük a felfőzött liszttel.
A tésztához kevés vízben feloldjuk a szódabikarbónát és a borkőport, hozzáadjuk a tészta alapanyagaihoz, és lágy tésztát gyúrunk. Ha szükséges, adjunk még vizet a tésztához. Egy órán át pihentetjük, majd három részre osztjuk, szinte papír vékonyságúra nyújtjuk. Egy sütőtepsi hátuljára!!! sütőpapírt teszünk, arra rakjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Amikor a lap még langyos, mindig levesszük a papírról, mert különben kihűlve már töredezni fog!
Amikor kihűlt a tészta, megtöltjük a már előre elkészített hideg krémmel.
A karobmázhoz összekeverjük a vizet és a lisztet, majd közepes tűzön főzzük, míg besűrűsödik. Ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a margarint, a cukrot és a karobport. Még langyosan a kész süteményre kenjük.
www.vegagyerekblog.hu
Zserbó reformosan
Hozzávalók:
Tészta:
400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g bio növényi margarin
2 ek. nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor VAGY 1 tk. szódabikarbóna
kb. 150-180 ml víz, vagy növényi tej (nálam rizstej)
Töltelék:
300 g darált dió
4-5 ek nádcukor (el is hagyható)
300 g baracklekvár (akár több is, mert a tészta eléggé magába szívta!)
1 tk. fahéj
Karobmáz:
150 g bio növényi margarin
100 g nádcukor
50 g karobpor
Összekeverjük a tészta hozzávalóit, annyi vizet, vagy növényi tejet adva hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Vegyük 3 részre, mindegyiket nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagságúra, majd az elsőt tegyük a kizsírozott (pl. pálmazsírral) sütőformába.
Kenjünk rá lekvárt, s szórjuk meg a fahéjjal és cukorral elkevert dióval (az eredeti recept cukor nélkül írta a diós tölteléket, de én tettem bele, ismerve családom ízlését, és szerintem simán elbírta, bár az én házi lekvárom nem túl édes!). Utána helyezzük rá a második lapot, azt is kenjük meg lekvárral, szórjuk meg dióval, végül a harmadik lapot is tegyük rá. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 25-30 perc alatt.
A karobmázhoz kis lábasban felolvasztjuk a margarint, beletesszük a cukrot és a karobport, majd csomómentesre főzzük. A mázat a kihűlt tészta tetejére kenjük.
www.vegagyerek blogon
Karácsonyi gyümölcskenyér reformosan
Elkészítési idő: 4 óra + 3 óra áztatás
Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva
25 dkg aszalt alma
15 dkg mazsola
15 dkg aszalt füge
1 dl vörösbor (esetleg almalé, vagy narancslé)
10 dkg mogyoró
15 dkg tisztított mandula
1 bio citrom reszelt héja
1 bio narancs reszelt héja
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1-2 tk. fahéj
2,5 dkg élesztő
3 csipet mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek. agave szirup (vagy méz)
1 csipet tengeri só
1 narancs kicsavart leve
liszt
növényi margarin
Az aszalt gyümölcsöket forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, majd kockákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a bort és 3 dl meleg vizet, majd 3 órán át áztatjuk. 5 dkg mandulát hosszában felszeletelünk, és félretesszük. a maradékot a mogyoróval együtt durvára aprítjuk, a citrom és a narancs héját külön lereszeljük.
A kétféle lisztet összekeverjük, közepébe mélyedést formázunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a fűszereket.
A meleg vízbe beáztatott aszalt gyümölcsöket leszűrjük, a levét felfogjuk, és 2,5 dl-ig kipótoljuk vízzel. Langyosra melegítjük, hozzáadjuk a sót, a narancs levét és héját, majd adagonként hozzáadjuk a liszthez. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle - ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Akkor jó, ha a tészta már nem tapad az edény falához. Akkor hozzáadjuk az áztatott aszalt gyümölcsöt, a durvára aprított mogyorót, mandulát és citromhéjat. Alaposa összedolgozzuk, majd meleg helyen 1-1,5 órát pihentetjük, amíg a kétszeresére dagad (én 50 fokra melegített sütőben dagasztottam). Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Lisztezett gyúródeszkán két hosszúkás cipót formálunk a tésztából, tetejüket megszórjuk a szeletelt mandulával. A cipókat vajjal kikent sütőformába rakjuk, és 15 percig még kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben, az alsó polcon 1-1,5 óra alatt kisütjük. Az oldalát olvasztott növényi margarinnal megkenjük, majd nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.
http://veganoskaracsony.blogspot.com
Karácsonyi Mézes-Fahéjas Kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
25 dkg bio fehér liszt
3 dl növényi tej
3/4 dl olaj
15 dkg barna cukor
3 evőkanál méz
10 dkg mazsola, vagy más aszalt gyümölcs
10 dkg szeletelt mandula
1 tasak instant élesztő ( Dm.-es bio élesztő)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tejet, olajat, citromlevet hozzáadjuk és addig gyúrjuk a tésztát, amíg könnyedén elválik az edény falától és nem ragad. Majd letakarva , meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Kuglóf formát kiolajozzuk és a megkelt tésztát a formába eligazítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Amikor kihűlt kiborítjuk a formából és még a langyos kuglóf tetejére mézet csorgatunk.
Gazdagíthatjuk még több aszalt gyümölccsel, nekem most otthon californiai mazsola volt és mandula pehely.
Fahéjas keksz
Hozzávalók:
120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
80 g rizsliszt
80 g zabpehelyliszt
5 ek. karobpor
1 tk. őrölt fahéj
100 ml juharszirup (én 'agave szirupot' használtam)
4 ek. extra szűz olívaolaj
100 ml rizstej (vagy amennyi szükséges a tészta összegyúrásához, de nekem elég volt az 1 dl)
1/2 tk. tengeri só
szezámmag
Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, a karobport és a fahéjat, a sót, majd hozzáadjuk a juharszirupot és az olajat. Tésztává gyúrjuk annyi rizstej hozzákeverésével, hogy puha és sima tésztát kapjunk. Egy kicsit ragadós lesz, ezért esetleg érdemes két sütőpapír közé téve kinyújtani (nekem nem volt az, simán ki tudtam nyújtani). Nyújtsuk ki a tésztát egészen vékonyra (2-3 mm vastagságúra), majd egy derelyevágó segítségével vágjunk belőle rombusz formákat. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe zsírpapíros tepsire téve a kekszeket, és süssük kb. 15-20 percig, amíg kicsit sötétedni kezd a tetejük. A sütőből kivéve kenjük be juharszirupba mártott ecsettel a kekszek tetjét és szórjunk rájuk szezámmagot. Kihűlés után kicsit megszórhatjuk még fahéjjal.
Narancsos-kókuszos halmocskák (lakto-ovo)
Hozzávalók:
75 g kezeletlen bio mazsola
25 g vaj
80 g kókuszreszelék + a díszítéshez
100 g méz
1-2 tojás
1 bio narancs lereszelt héja
2 ek. narancslé
fahéj (én 1 tk.-nyit tettem bele)
1 tk. foszfátmentes sütőpor
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
A megmosott mazsolát beáztatjuk egy kis meleg vízbe. A kókuszreszeléket egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk. A mézet elkeverjük a tojással, és hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a narancshéjat, a narancslevet, a fahéjat, a pirított kókuszreszeléket és a mazsolát. A sütőport elvegyítjük a liszttel és hozzáadjuk a tojásos masszához. Az elkészült tésztát egy kicsit pihentetjük.
Egy kizsírozott tepsire kis halmokat teszünk kanállal a tésztából, megszórjuk kókuszreszelékkel és 200 fokon kb. 20 percig sütjük (én 10 percig alsó-felső sütéssel, majd 10 percig légkeveréssel sütöttem).
Diós-mákos tekercs, kifli
Hozzávalók:
1 kg Graham-liszt
15 dkg fehér rozsliszt
1 dkg élesztő
1/2 dl étolaj
2 dl méz
15 dkg mák
1 kk. só
15 dkg dió
3 dl tej
10 dkg mazsola
20 dkg aszalt szilva
1 l víz
Az élesztőt langyos vízben elkeverjük. Felöntjük 1 l langyos vízzel, beleszórjuk a Graham-lisztet és a rozsliszt felét, az étolajat és 1 dl mézet, sót. Alaposan elkeverjük, gyúrjuk, mindaddig, amíg a kezünkről le nem válik. Meleg helyre tesszük keleszteni kb. 6 óra hosszat. A diót és a mákot ledaráljuk, külön-külön tálkába helyezzük. A tejet a mézzel megmelegítjük, és a dióra, mákra öntjük, két-két ek. rozslisztet szórunk bele. Kimagozzuk a megmosott, megpuhított aszaltszilvát. Megmossuk a mazsolát és elfelezve a dió és a mák közé keverjük. Amikor a tészta megkelt, attól függően, hogy tekercset vagy kifliket akarunk csinálni, nagyobb vagy kisebb tésztadarabokat szakítunk. Nyújtótáblán kinyújtjuk, megkenjük dióval, illetve mákkal, összetekerjük, és olajos tepsire helyezzük, tetejét megkenjük tejjel. Fél óráig pihentetjük megint csak meleg helyen, azután meleg sütőben 30-40 percig sütjük. Ünnepi tésztaként tálaljuk.
Karácsonyi keksz
Hozzávalók 5 személyre:
20 dkg datolya
20 dkg füge
20 dkg aszalt szilva
20 dkg mazsola
20 dkg dió
1 kk fahéj
2 ek. olaj
2 ek. liszt
Az aszalt gyümölcsöket húsdarálón ledaráljuk. A diót is ledaráljuk. A darált gyümölcsöket összekeverjük a dióval, a listtel, az olajjal és a fahéjjal. Olajozott formákba nyomjuk és 1 órát állni hagyjuk.