Nagyon jó alternatívákat lehet találni, ami közül az egyiket most bemutatom. Az interneten rengeteg receptet lehet találni, én az egyiket próbáltam ki, ez pedig a kókusztej.
A kókusztejet nemcsak allergiások fogyaszthatják, sok receptben szerepel, de használható turmixokhoz, pudingokhoz, süteményekhez és akár fagyikhoz is.
Növényi tejpótló készítése: kókusztej
Sok helyen olvasható, hogy a manapság boltokban kapható tej nem a legegészségesebb, rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amit nem mindenki fogyaszt szívesen (pl. antibiotikumok).
Vannak, akik azt vallják, a tej a bocié és nem az emberé. Azzal érvelnek, hogy az élővilágban semelyik állat nem fogyasztja más élőlény tejét, csak az ember.
Újabb csoportba tartoznak azok, akik kerülik a tejet és tejtemrékeket, mivel testük allergiás reakciókat mutat a tej bizonyos összetevőivel szemben.
Nem kell lemondani a tejről
Nagyon jó alternatívákat lehet találni, amik közül az egyiket most bemutatom. Az interneten keringő rengeteg recept közül én a kókusztejet próbáltam ki.
A kókusztej sok recept alapanyaga. Bárki fogyaszthatja, nemcsak allergiásoknak ajánlott. Használható turmixok, pudingok, sütemények és akár fagyi készítéshez is.
Kókusztej hozzávalói
- 20 dkg kókuszreszelék (de friss kókuszból is készíthető)
- kb. 1 liter víz (másfélszer - kétszer annyi térfogatú legyen, mint a kókusz)
- méz, fahéj, vanília ízlés szerint
Kétféleképpen készíthethető: áztatással és főzéssel.
Áztatáskor a kókuszreszeléket forró vízzel leöntjük, és minimum 1 órán át állni hagyjuk. Ezután turmixgépben vagy botmixerrel turmixoljuk (kb. 5 percig), majd sűrű szövésű textilen vagy konyhai szűrőn leszűrjük, a végén kinyomkodjuk, kipaszírozzuk a maradék lét.
Főzéskor a kókuszreszeléket forró vízbe kell tenni, majd néhány perc forralás után turmixolni és leszűrni!
Ha áztatjuk, a vitaminok, enzimek nem sérülnek, viszont kevesebb zsír kerül a tejbe. Én a főzést választottam (1 pohár kókuszreszelék - 2 pohár víz), így intenzívebb az íze.
Ízesíthető mézzel, vaníliával, fahéjjal is. Én naturan ittam, illetve használtam fel különböző receptekhez.
Tipp: A kókusztej kihűlése után a felszínén fehér réteg képződik, ez a kókuszzsír, ami kiváló kávéba, süteményekbe, vagy akár kozmetikumként is alkalmazható.
A kinyomkodott kókuszreszeléket újra felhasználhatjuk, ekkor már kevesebb víz hozzáadásával készíthetünk belőle ismét kókusztejet, de megszárítva sütibe is beletehető.