A liszten található betűk a magyar nevekre és a fogósságra
(L – nem fogós, F – fogós, FF – kétszerfogós, FFF – háromszorfogós, az utána következő szám a termék szervetlenanyag-tartalmára) utal.
Mennyire fogós vagy darás a liszt? Minél nagyobb a szemcsemérete, annál nehezebb dolgozni a tésztával, azaz annál érdesebb, fogósabb a liszt.
A legfinomabbra őrölt olasz durumliszt, ami csak kapható. A magas fehérje és glutén tartalma teszi tökéletes pizza vagy tészta alapanyaggá.
Gluténmentes. Szárított és finomra őrölt burgonyából készül. Levesek, szószok, főzelékek sűrítésére is jó, vagy palacsintába, ostyába, kenyérbe.
Pörkölt, egész szójababból darálják. Szintén gluténmentes. Kapható zsíros és zsírmentes változatban. Mindkettő gazdag jó minőségű fehérjében (a zsírmentesben több van) és más tápanyagokban. A szójaliszt különleges ízt és tápanyag bombát ad a tésztáknak, kelt tésztáknak, kenyér keverékeknek. Fontos, hogy lehetőleg csak GÉNMANIPULÁLT MENTES lisztet használjunk!
Eegy tápanyagban gazdag gabona terméséből nyerik. A gabonalisztek között a legmagasabb fehérje- és vastartalommal rendelkező magfajta. A quinoa jó választás vegetáriánusoknak és gluténérzékenyeknek. Nem minden paleos tartja elfogadhatónak az étrendjében.
Lehet fehér vagy barna, attól függően, hogy hántolt vagy hántolatlan rizs őrléséből származik. Az ázsiai konyhák a tészták és a sütemények készítésére használják fel. Gluténmentes, sütéshez és szószokhoz alkalmas, búzát kitűnően helyettesíti!
Nehéz állaga van és egy kis édes-savanyú íze. Kevesebb glutént tartalmaz, mint a búzalisztek, ezért sokkal töményebb és laktatóbb kenyér lesz belőle.
A hajdina magjából őrölik. A hajdina rokona a rebarbarának és a sóskának. Gluténmentes, és van egy kis dióra emlékeztető íze. Népszerű alapanyag a francia palacsintáknál, ezenkívül tésztákhoz, kásákhoz és a japán soba tésztához is kíválóan alkalmas.
Csicseriborsóból készül. Gluténmentes. Gyakori alapanyag az indián konyhában, mely jellegzetes diós ízt ad a lepénykenyereknek és édességeknek.
Glutént tartalmaz. Magas rost tartalma van és tápanyagokban gazdag. Főleg Európában népszerű pudingok , levesek és kovász nélküli kenyerek alapanyagaként.
Őrölt kukoricából készül. A tortillától kezdve a pudingokig, levesekig használható. Gluténmentes.
Az teljes, finomítatlan búzamagot őrlik meg. Sokkal magasabb a rosttartalma, mint a finomított lisztnek.
Csak a belső, héjától (a korpától) megszabadított magot őrlik meg. Gluténtartalma az őrléstől függ, így az alacsony gluténtartalmú finomliszttől (mely elsősorban sütemények készítéséhez ajánlott) kezdve a magas gluténtartalmú durumlisztig terjed. Sajnos a legfontosabb tápanyagok kerülnek ki így a gabonaszemből.
Lehet búzakeményítő vagy kukoricaliszt. Ha érzékeny a búzára, ellenőrizze a csomagolást. Szószok sűrítéséhez vagy piskóták adalékanyagéként használatos.
A búzaliszt rostban gazdag alternatívája. Alkalmas kenyérnek, tésztának, muffinnak, stb. Bár tartalmaz glutént, általában a búzára allergiások is könnyebben meg tudják emészteni. A tönkölyliszt lehet fehér tönköly vagy teljeskiőrlésű tönköly liszt. A fehér tönkölyliszt azonban nem finomított liszt!
Nincs benne az a vegyi anyag, amit a fehér búzaliszteknél arra használnak, hogy hosszabb ideig eltartható és fehérebb legyen. Ugyanakkor van benne a tészta kelését segítő és érlelő adalékanyag. Magas a gluténtartalma és elsősorban kenyérsütéshez ajánlott a használata.
Az ilyen lisztekbe általában a liszten kívül egyéb adalékanyagok is találhatók, melyek a kenyér sütését elősegítik. A fehérítetlen búzaliszt mellett lehet benne árpaliszt, C vitamin, kálium stb.