A Dénes-Natura barna bulgur nemcsak abban különbözik a hagyományos bulgurtól, hogy eltér a színe.
Másfajta búzából készítik, a nálunk kevéssé ismert bezostye típusból, ami egészen sötétbarna színű, ez adja a termék sötétebb tónusát. Íze sem egyezik meg a már ismert és közkedvelt sárga színű változatéval. Talán még finomabb is annál, csak egészen más karakterű.
Köretként fogyasztható, de salátákhoz is kiváló.
Dénes-Natura barna bulgur kiszerelése: 500g
Recept
Zöldséges bulgurral töltött csirkemell 4 személyre
4 szelet csirkemellet kiklopfolunk, szép nagy szelet legyen, és enyhén besózzuk Himalája sóval, vagy ennek sóoldatával spricceljük a hússzeletünkre.
A következő tölteléket töltjük bele.
Lehet köretünkből megmaradt kész bulgur, (vagy frissen elkészítjük) ebből 2 evőkanálnyi. Vegyes párolt zöldségek bazsalikommal ízesítve, vagy zeller sárgarépa keveréke, esetleg zöldborsó még hozzá, egy egy kanálnyi kész állapotban mindenből. Összekeverjük a zöldségeket egy tálban a bulgurral, és 10 deka reszelt sajtot adunk hozzá, ez lesz tojás helyett a kötőanyaga. Az elkészített tölteléket egyenlően elosztjuk az előkészített csirkemelleken, begöngyöljük, hústűvel megtűzzük. Forró olajon (nem bő olajban!) hirtelen átsütjük, óvatosan, ne nyiljon szét, majd tepsibe vagy jénaiba egyéb erre alkalmas edénybe rakjuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Jó ha a sajtba keverünk egy fél kávéskanálnyi reszelt szerencsendiót is. 180 fokon szép pirosra sütjük, Valamilyen zöldségmártással, vagy céklapürével tálaljuk.)
Rakott zöldségek bulgurral
Egy kivajazott edénybe félpuhára főtt tetszés szerinti zöldségeket rakunk, reszelhetünk rá sajtot, akár füstöltet is, ha szeretjük. Erre kerül egy sor bulgur, majd a zöldségünk másik fele. Tetejére reszelt sajt, és egy tojás, amit kissé felvertünk, és tejszínnel dúsíthatjuk, illetve kókusztej vagy kókusztejszin ajánlott reformétkezésben, esetleg natúr joghurt, vagy zsírszegény tejföl. Ismételten reszelt sajt következik, és a sütőbe kerül mig szép színe nem lesz 170 fokon. Ha húsevő a család, akkor előzőleg grillfűszerkeverékkel készült apróra vágott csirkemellel elkevert bulgurral próbálkozzunk :).
Személyenként 5-6 deka bulgurra van szükség, 20 deka zöldségfélére (lehet több is) és 8-10 deka húsra ha a húsos változatnál maradunk.
Készülhet csak karfiollal, bulgurral, és a csirkehússal. Egy ötlettel több étel!
Mazsolás bulgur - uzsonnára vagy desszertnek
Kifőtt bulgur, rumaromában áztatott mazsolaszemek de lehet más aszalt gyümölcs is. Picike fahéj, xilittel elkeverve, még melegen a bulgurhoz keverjük a mazsolát, a fahájas xilitet, és olyasvalamibe töltjük, pl. kis kerek műanyag tálkákba amiből ki tudjuk majd borítani.
Lehűtjük, tálalás előtt tálra borítjuk és tetszés szerinti öntettel, vagy citrommártással, szépen díszítve (mentalevél, s hasonlók) díszítjük.
Bulgur receptek
Sárgarépás lencse bulgurral
40 dkb lencsét sós, babérleveles vízben megfőzünk, mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát. Olajon megfonnyasztunk egy fej hagymát, 4 gerezd apróra zúzott fokhagymát, ráteszünk 3 evőkanál paradicsompürét, ízlés szerint római köményt, és gyömbért, majd ha egyet rottyant hozzáadom a sárgarépás lencsét. Pár percig együtt párolom még. Ez esetben főtt bulgurt adok hozzám, személyenként kb. 2 evőkanálnyit kész állapotában. Kiváló húsmentes, de laktatós vacsora egytál lehet, de ebédre is megfelel leves után.
Vegyeskert bulgur
Szintén főtt bulgurt használunk. A vöröshagymát (kis fej legyen) olajon megpároljuk üvegesre, és hozzáadunk egy fej gyufaszál vastagságúra vágott zellert, kis fehérborsot, vagy cayenne borsot, ha szeretjük csípősen. 20 deka csicseriborsót megfőzünk, és a megpárolt zellerhez adjuk, hozzátesszük a megfőtt bulgurt és csak tálalás előtt szórunk rá apróra vágott zöldfűszereket, lehet petrezselyemzöld, menta, vagy egy kis bazsalikom is. Friss fűszerek híján egy vegyes, házilag készült kellemes ízhatású vegyesfűszeres fűszersóval szórjuk meg.
(A fűszersók, fűszerkeverékek készítése házilag egy későbbi "lecke" anyaga lesz majd.)
Kisir (ami egy közkedvelt török paradicsomos-csípős bulgursaláta)
15 dkg bulgurt 3 dl forró vízzel leöntünk egy tálban és lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk.
Közben egy csokor újhagymát zöld szárával együtt felkarikázunk. Összekeverjük egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy csokor felaprított mentával. A megpuhult bulgurt összekeverjük 2 evőkanál paradicsompürével, 1 citrom kifacsart levével, 6-7 kanál olivaolajjal, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldféléket. Adunk még hozzá friss chilipaprikát ennek híján cayenne borsot, és ízlés szerint sót. Tálalásig pár órára hűtőbe rakjuk, hogy az ízek kellemesen összeérjenek.
Libanoni Tabbuleh
Hasonló étel a libanoni tabbuleh, aminek egyik változata, majdnem megegyezik a fent leírtakkal, csak az újhagymát ez esetben nem karikára, hanem apróra vágjuk, paradicsompüré helyett friss kockára vágott paradicsomot használunk. Fűszerezésként pedig a chili helyett apróra tört szegfűborsot teszünk bele.
Jómagam a megszokott rizs tészta és burgonyaköretek helyett sok-sok finom párolt zöldséggel készítem a bulgurt, és salátákhoz adom nyers és párolt zöldségekkel egyaránt. Húskedvelők is lecserélhetik eddig megszokott nokedli, bő zsírban sült krumpli, és egyéb köreteiket erre a finomságra egészségük megóvása érdekében.
Orosz Tünde
Reformkonyha szakács ajánlása
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.