A szezámmag liszt készítése során a szezámmagot finomra őrlik, miután vegyszermentesen, csigás préssel hidegen kisajtolták belőle az olaját. Ezzel az eljárással nem csak a szezámliszt olajtartalmát csökkentik, hanem az omega-6 zsírsavtartalmát is, ezáltal a szezámlisztet biztonságosan használhatjuk sütésre is, mert nem távoznak a szezámolajból sütés közben káros anyagok.
Magas rosttartalmának köszönhetően a szezámliszt jóllakottságérzetet kelt, így fogyasztható bármilyen testsúlycsökkentő program keretében, valamint beilleszthető a paleolit étrendbe is.
Sütésre és sűrítésre egyaránt alkalmas, mivel sok folyadékot és zsiradékot képes felvenni. Készíthetünk belőle lepényt, kenyeret, muffint, süteményeket, vajas-gyümölcsös kását.
A szezámmaghoz képest a szezámliszt beltartalmi értéke 30%-kal magasabb, mivel több rostot, ásványi anyagot, fehérjét és vitamint tartalmaz. A fehér lisztekhez képest lényegesen alacsonyabb a szezámliszt kalóriaértéke (275 kcal/100g) és szénhidráttartalma. Mindemellett kitűnő kalcium-, magnézium-, cink- és vas-forrás is. Kiváló konyhai alapanyag, finomabb ízt ad az ételnek, ha a receptekben szerepelő liszt egy részét szezámliszttel helyettesítjük.
Szezámmagliszt tartalmaz (100g-ban)
- Fehérje: 28g,
- Rost: 18g,
- Cukrok: 0,5g,
- Zsírok: 17g
- ebből telített: 2,5g,
- egyszeresen telítetlen: 6,8g,
- többszörösen telítetlen: 7,8g,
- kolin: 39 mg,
- Kalcium: 1500 mg,
- Vas: 22 mg,
- Magnézium: 540 mg,
- Foszfor: 967 mg,
- Cink: 12 mg,
- Réz: 6,3 mg,
- Mangán: 3,8 mg,
- Szelén: 9 mcg,
- Kálium: 720 mg
Figyelmeztetés: Fogyasztása nem ajánlott diófélékre érzékenyek számára!
Nature Cookta szezámmagliszt kiszerelése: 250 g
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.