Általános erősítő, alkalmazása legyengült állapotban vagy különböző betegségek után. Magas C és P vitamin tartalma miatt előnyös. A C-vitamin fokozhatja a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segíthetik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú.
Használati javaslat: A tea elkészíthető hagyományos módon forrázással, de a C-vitamin és egyéb gyümölcssavak kioldódása hideg vízben 12 órás áztatással előnyösebb. Fogyasztás előtt a kívánt hőmérsékletre felmelegíthető. 1 adag: 1-2 db filtertasak 1,5-2,0 dl vízben.
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.