Egész évben, és életünk minden szakaszában fontos a testi és lelki egészségünk védelme, valamint mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a megelőzés milyen fontos.
Az őszi-téli időszakban megemelkedik a megfázások száma, amely olyan akut légző rendszeri betegség, amit általában vírusok okoznak.
Tünetei lehetnek
- hidegrázás,
- láz,
- gyengeségérzet,
- fej-végtag- és izomfájdalmak,
- nyelési nehezítettség,
- torokfájás,
- nyaki nyirokcsomók duzzanata,
- száraz köhögés,
- bő, vizes orrfolyás.
Az egyszerű megfázás tünetei 2-3 nap alatt enyhülnek, és általában 7-8 nap alatt bekövetkezik a gyógyulás.
Fontos megjegyezni, hogy szervezetünk immunrendszere a téli hónapokra legyengül, vitamin tartalékaink lassan csökkenhetnek. Ez többek között annak tudható be, hogy kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk ebben az időszakban és a változatosságot is nehéz betartani. Ebben az esetben jól jönnek a táplálék kiegészítők, amik mint a nevük is sugallja a hiányos táplálkozásunkat kiegészítik vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Ezekre az "élelmiszerekre" szükségünk lehet a téli hónapokban, hogy az immunrendszerünket megerősítsük, a betegségeket megelőzzük vele esetleg a gyógyulási időt lerövidítsük.
Védekezőképességünk helyreállításának egyik nagyon fontos lépése, az egészséges bélflóra kialakítása, mivel ez az immunrendszerünk egyik fő alapja. A hasznos bélbaktériumok (más néven probiotikumok) rendszeres pótlását immunrendszerünk karbantartása szükségessé teszi.
Életmódunk (pl.: sok stressz), káros étkezési szokásaink túlterhelik emésztőrendszerünket, károsítják a normál bélflórát. Fontos megemlíteni, hogy a gyógyszerek pl.: antibiotikumok is tönkreteszik a normál flórát a belekben és ilyenkor különösen fontos lenne a probiotikumok mielőbbi pótlása (probiotikus joghurt vagy probiotikus táplálék kiegészítő fogyasztásával).
Amikor az immunrendszer és a nátha kerül szóba, a legtöbb ember először a C-vitaminra gondol, mint fontos gyógymód/megelőzés. Sokan nem is tudják, hogy a C-vitamin mellet a cink is nagyon fontos a szervezet ellenállóképességének növeléséhez. Mennyiségileg a vas után a cink a második leggyakrabban előforduló nyomelem az emberi szervezetben. Szervezetünk nem képes sem a cinket, sem pedig a C-vitamint önállóan előállítani, ezért ajánlott a megfelelő nyersanyagválogatás és a kíméletes konyhatechnológiai eljárások alkalmazása, de szükségessé válhat különösen a téli hónapokban táplálékkiegészítők fogyasztása is.
C-vitamin
A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (pl. orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét. Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.
Az emberi szervezet ezt a vitamint nem képes előállítani, így a megfelelő mennyiséget táplálkozásunk során kell bevinnünk. Természetes forrásai a citrusfélék, bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben egyaránt megtalálható. A hagyományos savanyú káposzta szintén gazdag C-vitaminban.
Fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin hőre, fényre a levegő oxigénjére érzékeny így gyorsan "károsodik" a zöldségekben, gyümölcsökben. Több cikk, könyv a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalmának (pl.: C-vitamintartalmának) csökkenéséről számolt be az utóbbi időben, amit a talaj kimerülésével, túltermeléssel hoztak összefüggésbe.
Az immunrendszerünk megfelelő működéséhez azonban nélkülözhetetlen ez a fontos vitamin, antioxidáns. Meghűléskor a napi mennyiség növelésével (akár 500mg, amennyiben nem szól ellene egészségügyi problémánk) a betegség időtartama lényegesen rövidíthető (30%-kal), a tünetek csökkenthetők. Ezt a nagy mennyiséget sokszor csak táplálékkiegészítők szedésével tudjuk sikeresen elérni.
Természetes gyógymódok közül a következők alkalmazása ajánlott megelőzésként, illetve a tünetek mérséklésére, csökkentésére.
Csipkebogyó
A csipkebogyó a népi gyógyászat egyik legismertebb gyógynövénye, természetes C-vitamin tartalma miatt segít a meghűléses tünetek kezelésében, betegség utáni lábadozás időszakában. A bogyóból készített tea nem csak finom, de nagyon egészséges is. Legjobb ha a bogyókat hideg vízben áztatjuk 24 órán keresztül és az így kapott italt fogyasztjuk mézzel, citromlével ízesítve. Így nem károsul a C-vitamin tartalma. Amennyiben forrázott teát készítünk belőle, úgy ajánlott a víz forrásának kerülése. Csipkebogyót tartalmazó termékek
Homoktövis
A vitaminok közül a C-vitamin fordul elő legnagyobb mennyiségben a homoktövis termésében, meghűléses betegségekre és nagyon jó immunrendszer-erősítő, antioxidáns hatású. A belőle elkészített termékek hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez és visszanyeréséhez egyaránt. Fogyasszon bátran, tea, müzli, olaj, kivonat, aszalvány formában, jótékony hatása nem marad el. Homoktövist tartalmazó termékek
Retekcsíra
A megfázás tüneteit csökkenti a tisztító folyamatok megindítása útján, amelynek köszönhetően eltávolítja a felesleges nyálkát a váladéktermelés fokozásával. A csíráztatást csíráztató tállal és retekmaggal otthon is elvégezhetjük, elfogyaszthatjuk szendvicskrémekbe keverve, vagy joghurtba téve is. Csíráztatásra
Fokhagyma
A fokhagyma az egyik legősibb gyógyító növényünk, amely közel 200 biológiailag aktív anyagot tartalmaz. Már az Ókori Egyiptomban is hagymával, fokhagymával etették a piramisokat építő rabszolgákat, hogy ne legyenek betegek. Erős antibiotikus és légút tisztító hatása miatt a megfázásos betegségek gyógyításában is nagy szerepe van. Amennyiben a fokhagyma illóanyagát kellemetlennek véljük, úgy kapszula formában is hozzá tudunk már jutni.
Méz
A legrégebbről ismert természetes édesítőszerünk. magas energia és biológiai értékű élelmiszer. tartalmaz invertcukrot, szacharózt, fehérjét, ásványi anyagokat, B-vitamin csoportot. Könnyen emészthető, természetes gyógyhatású ezért légúti betegségekben jól használható.
A meghűléses betegségek megelőzésében és a tünetek csökkentésében egyaránt fontos finom élelmiszerünk. C-vitamin és enzimtartalma miatt antibiotikus hatással rendelkezik.
Propolisz
A propolisz olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ezt a ragadós, sárgásbarnás, kellemes illatú anyagot, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárok tömítésére és fertőtlenítésére használják. A leggyakoribb alkalmazott formája a tinktúra: ami használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve) és külsőleg is. Fogyasztása főként antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatású alkalmazása javasolt lehet pl.: légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély stb. betegségek esetében. Ezenkívül fokozza a sejtlégzést, és növeli a szervezet ellenálló képességét. Propoliszt tartalmazó termékek
Hagyma tea
A hagyma önmagában már gyulladáscsökkentő, magas a C-vitamin tartalma, és baktériumellenes hatású, teája jó nyákoldó. Elkészítése: két közepes hagymát apróra kell vágni, majd egy szegfűszeggel és egy kakukkfűággal fél liter vízben kell megfőzni. Hat óra hosszáig állni kell hagyni, végül finom szitán keresztül le kell szűrni Néhány evőkanálnyit kevés hagymamaradékkal és egy csésze tejjel fel kell forralni, napi 1 csészét legalább el kell fogyasztani.
Echinacea
A bíborkasvirág Észak-Amerikából származó sokhasznú gyógynövény, fertőzést leküzdő szer, mivel az ember immunrendszerét aktiválja. Echinakozid tartalmaz - ami természetes antibiotikum - így megvédi a szöveteket a támadó mikroorganizmusok támadásától.
Fogyasztása hozzájárulhat: az influenza vírus okozta fertőzések megelőzésére, szervezetünk ellenálló-képességének növelésére, a meghűléses állapotok, és egyéb légúti-, fül- orr-gége fertőzések esetében, fertőzések megelőzésére (pl. külföldre utazás előtt, téli járványok előtt).
Aromaterápia
A gyógy- és fűszernövények a természet ajándékai az emberiség számára. Hatóanyagaikkal és illatanyagaikkal segítenek bennünket. Nem csak ételek ízesítésére, hanem aromaterápia céljára felhasználható illóolajok készítésére is használhatóak. A növények különböző részeiben találhatók meg az illóolajok pl.: virágban, magvakban, levelekben, fás részekben, gyökerekben, termésben, stb.Az alábbi illóolajok párologtatása, aromafürdős alkalmazása jótékony hatással lehet a szervezetünkre, mivel fertőtleníthetik a szoba levegőjét, továbbá gyulladás gátló, vírusölő hatással is rendelkezhetnek.
Illóolajok
- Citromolajnál például fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki.
- Narancsolaj fertőtlenítő és antibakteriális, emellett emésztést javító és görcsoldó hatású. A keserű narancsból készült illóolajat elsősorban légúti fertőzések idején alkalmazzák.
- Citromos eukaliptuszolaj: Az olaj főbb hatásaiként említhetők pl.: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató és rovarriasztó, légúti- és mozgásszervi panaszok, bőrfertőzések kezelésére, valamint szúnyogok és más rovarok távoltartására alkalmas lehet.
- Eukaliptuszolaj: Gyógyhatásai a következők: antimikrobiális, antivirális (elsősorban a légzőszervi-, húgyúti- és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben), nyákoldó, köptető, emésztést javító, bőrvörösítő és gyulladáscsökkentő.
- Teafaolaj: Köptető, hurutoldó/váladékoldó, gyulladáscsökkentő és egyéb hatásai miatt bőrfertőzésekben (pl. akne, a láb gombás megbetegedéseiben), légúti megbetegedésekben (pl. orrmelléküreg-gyulladás) is jótékony hatású lehet.
A mesterségesen (illat-utánzatok, illat olajok), nem tartalmazzák a valódi illóolajok összetevőit, ezért gyógyászati célra nem alkalmasak. Mielőtt illóolajokat alkalmazna, figyelmesen olvassa el azon használati utasítását, alkalmazási lehetőségeit!
Sok esetben a természet erejével megelőzhetőek illetve legyőzhetőek a téli betegségek. Tegyen az immunrendszere érdekében, hogy egészségben tölthesse az ünnepeket és egészségesen lépjen át az új évbe! Még nem késő!
Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé." (Richard Bach: Illúziók)
Ordonics Árpád dietetikus