Az amarant legideálisabb tápanyagtartalmú gabonák között tartják számon. Földünk egyik legősibb kultúrnövénye, melyet 5-6000 évvel ezelőtt már kenyérgabonaként termesztettek Közép-Amerika népei.
A pattogatott amarantot felhasználhatjuk
- Reggeliknél tejbe, joghurtba, kefírbe, gyümölcslébe keverve, a gyengébb beltartalmú müzlik feljavítására használható.
- Kelt tésztákban max. 20%-ban, egyéb esetekben max. 50%-ban váltható ki vele a liszt.
- Levesekben betétként és díszítésnek, húsok, halak panírozásához, édességek, saláták alapanyagaként és díszítésnek.
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.