Sütőtöklé nektár. Hozáadott cukor nélkül.
A sütőtök potenciális hatásai:
- Csökkenti a tüdőrák kialakulásának rizikóját. Mennyit? Napi 100 g sütőtökfelére csökkenti a tüdőrák kialakulásának veszélyét.
- A tudósok szerint a rákellenes hatás titkának nyitja az, hogy a karotinok antioxidánsként hatva felveszik a harcot a szabad oxigéngyökökkel, és ártalmatlanná teszik azokat. Ily módon ezek a narancssárga növények segíthetnek a rák és a különféle krónikus betegségek pusztító hatásaival szembeni védekezésben, sőt védelmet nyújtanak az öregedéssel szemben is.
- Az szabad oxigéngyökök rövid, ámde pusztító élettartamuk során megrongálhatják az erek falát, felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat, súlyosbíthatják a gyulladásokat, és bizonyos sejtrészecskékhez, így a DNS-hez kapcsolódva, rákos elváltozásokhoz vezető elváltozásokat okozhatnak a sejtekben.
- A narancssárga színű sütőtök rákmegelőző hatása sokoldalú. Mint sárga színű növény, világszerte szerepel olyan népegészségügyi vizsgálatokban, amelyek megerősítik, hogy a sütőtök fogyasztása valóban csökkenteni képes a tüdő-, a nyelőcső-, a gyomor-, az epehólyag-, a gége-, és a prosztata rákos megbetegedésének kockázatát, és egy amerikai idős emberekből álló kísérleti csoport adatai szerint mindenfajta rákos betegség halálozási arányát csökkenti.
Jó tanács: Mindenki, de legfőképpen a dohányzók, a már leszokott dohányosok, és a dohányosokkal együtt élőkis, a saját érdekükben fogyasszanak több olyan narancssárga színű ételt, mint amilyen a sütőtök.