Hozzávalók 4 személy részére:
4 db nagy, kemény húsú paradicsom
25 dkg túró
5 dkg vaj
1 dl tejföl
10d kg medvehagymalevél
só, köménymag
Elkészítés:
Töltelék: a vajat a túróval és a tejföllel kikeverjük, majd az összevágott medvehagyma levelekett hozzáadjuk. Sózzuk, tetszés szerint fűszerezhetjük. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A töltelékkel megtöltjük a paradicsomok belsejét úgy, hogy a paradicsomból kicsúcsosodjon a töltelék, majd visszarakjuk rá a paradicsomok tetejét. Nem csak mutatós, de nagyon finom is!
Hozzávalók:
20dkg padlizsán,20dkg cukkíni,
20dkg kaliforniai
paprika, 20dkg gomba,
csipet gyömbér, csipet bazsalikom,
5dl húsleves (lehet kockából is), 10dkg vaj,
reszelt 20dkg sajt lehet trappista
Elkészítés:
A kivajazott tepsibe rétegezve rákjuk a zöldségeket lényeg minden kicsit vastagabb legyen a megszokottnál a fûszerekkel jól befûszerezzük a tetejét jól nyakon öntjük húslevessel majd rá szórjuk a sajtot sütõben szép pirosra sütjük!
Hozzávalók:
40dkg padlizsán, 1dl olívaolaj,
10szál friss bazsalikom,
1szál póréhagyma, fél hagyma,
10dkg kaliforniai paprika, 1 dl paradicsomlé,
8db sampinyon gomba, 1gerezd fokhagyma, csipet só, õrölt bors,
5dkg vaj.
Elkészítés:
A padlizsánt megtisztítjuk, és kockákra vágjuk, majd egy serpenyõben olívaolajon sütjük, sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal megszórjuk, félretesszük. Egy másik serpenyõben megpirítjuk a felaprózott póréhagymát, hagymát és a kaliforniai paprikát, majd rátesszük a padlizsánt és a paradicsomlével felöntjük. Borsozzuk, préselt fokhagymát
adunk hozzá és kb. 1/2 órát állni hagyjuk. Az egész gombákat jól megmossuk, a törzsét levágjuk, és papírtörlõvel
szárazra itatjuk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk és mindegyik belsejébe 1-1 vajdarabkát helyezünk. Alufólia darabokat alaposan bevajazunk és ráfektetjük a gombafejeket, majd belsejükbe belemerjük a padlizsános keveréket, befedjük
az üres gombafejekkel és alufóliával alaposan becsomagolva kb. 180fokos sütõben 20 percet sütjük.
Hozzávalók:
8 közepes nagyságú
krumpli, 1 csésze vöröshagyma, kicsire vágva,
1,5 csésze kicsire vágott friss gomba, 1 ek. olívaolaj,
1 ek. víz, 1 kk. só, 8 ek. (szója)majonéz.
Elkészítés:
A krumplit a hosszirányban kettévágjuk és tepsiben 180-200 °C-on félig megsütjük.A zöldséget vízzel és olajjal megpároljuk. A gomba-vöröshagyma töltést a krumplira tesszük, 1/2 kanál szójamajonézt teszünk a tetejére és
még 180 °C-on kb. 20 percig sütjük.
Hozzávalók:
8 db kellevél, 25 dkg barnarizs,piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma,
10 dkg gomba, só.
Elkészítés:
A kelleveleket forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd kivesszük. A hagymát kevés vízben megpároljuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és gombát, és tovább pároljuk. Sóval ízesítjük. A kelleveleket külön-külön megtöltjük ezzel a töltelékkel. A töltelékeket cérnával átkötjük. Kikent tűzálló tálba rakjuk, és forró sütőben átsütjük.
Szójatejföllel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 fej karfiol,
15 dkg gomba,
2 ek.
olaj, só,
vöröshagyma, petrezselyemzöld,
kapor, tejföl
Elkészítés:
A karfiolt sós vízben megfőzzük. A hagymát kevés vízben pároljuk meg, adjuk hozzá a gombát és azzal is pároljuk tovább. Amikor kész, ráöntjük az olajat, ízesítjük sóval és esetleg más fűszerrel is tetszés szerint. A karfiolt egy olajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, majd öntsük rá a gombás ragut és meglocsoljuk vegan tejföllel. Tegyük forró sütőbe
15 percre. Amikor kész, megszórjuk egy kevés zöldség zöldjével és kaporral. Főtt rizst is tehetünk bele.
Hozzávalók:
3 csésze friss gomba szeletelve
vagy kockára vágva,
¾ csésze vöröshagyma,
aprítva,
1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olívaolaj,
2 ek.víz, kevés friss rozmaring.
1 csipet szerencsedió, 1,5 kk.
só, 1/2 csésze víz, 1 ek. friss bazsalikom, 1
ek. friss petrezselyem
Elkészítés:
Az első hat hozzávalót együtt megpároljuk. Ha kész, akkor a következő öt hozzávalót hozzáadjuk és kb. 10 percig még kis lángon főzzük. Tálalás előtt petrezselymet lehet rászórni (ne főzzük különben kifakul a színe).
Hozzávalók:
1 nagyobb fej káposzta,
20 dkgsampinyon gomba,
savanyú káposztalé, kapor,
majoránna, kakukkfű, só,
tejföl, olaj, 1 fej
vöröshagyma, kis pirospaprika, liszt, víz.
Elkészítés:
Az édes káposztát ujjnyi szeletekre vágjuk. Vízzel, a savanyú káposztalével felöntjük, és feltesszük főni. A gombából pörköltet készítünk, hozzáöntjük. Befűszerezzük, végül tejfölös habarással besűrítjük.
Hozzávalók:
6-8 db padlizsán,
25 dkg gomba,
5 db tojás,
10-12 cikk fokhagyma,
30 dkg száraz kenyér,
kb. 1,5 dl olaj,
ételízesítő, kevés
fehérbors,
10 dkg gomolyasajt,
1 db nyers paradicsom.
Elkészítés:
A padlizsánokat meghámozzuk, kettévágjuk hosszában. Közepükbe mélyedést vájunk kanállal. Megsózzuk a félbevágott padlizsánokat. A kivájt padlizsándarabokat összevágjuk, a gombát is apró kockákra. A paradicsomot meghámozva, szintén összevágjuk, valamint a fokhagyma nagyobb részét. A töltelékhez valókat lábasba tesszük, ételízesítővel, fehérborssal ízesítve. Kevés olajat és annyi vizet öntünk rá, hogy fedő alatt minden puhára megpárolódjék. Végül 3 db tojást felverünk, ráöntünk a masszára, és kavargatva összesütjük. A száraz kenyeret vízben megáztatjuk, jól kinyomkodjuk, tálba tesszük, és a gombás masszával, valamint 2 db nyers tojás hozzáadásával jól eldolgozzuk, ha kell, még ízesítjük. A padlizsánok mélyedésébe apróra vagdalt fokhagymát teszünk, és az elkészített masszából kis halmokat rakunk mindegyikre. A tepsit jól kiolajozzuk, belehelyezzük a padlizsánokat. Kevés vizet töltünk a tepsibe, és alufóliával letakarva sütjük.
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
mexikói zöldség (vagy kevert otthoni zöldségek),
zöldbab,
karfiol vagy brokkoli,
zöldpaprika,
ételízesítő
Elkészítés:
A krumplit vékony karikákra vágjuk. A kiolajozott tepsibe alulra 1 sor krumplit teszünk nyersen, amit ételízesítővel
sózunk. Erre kerül sor mexikói zöldség, majd 1 sor zöldbab, 1 sor karfiol vagy brokkoli. Tehetünk még gombát és karikára szeletelt zöldpaprikát vagy ízlés szerint bármilyen zöldségfélét. Minden sort megsózunk ételízesítővel. A felső réteg krumplira mártást készítünk, majd a sütőbe téve, alufóliával letakarva, megsütjük.
Mártás: 1 fej részeit vöröshagymát kb. 1 dl vizes olajon megpárolunk, hozzáadunk kb. 2 ek. lisztet, majd 3 dl tejfölt, és egy csokor apróra vágott petrezselymet.
Hozzávalók:
2 kg burgonya,
20 dkg juhtúró,
2-3 dl tejföl,
kevés tej,
ételízesítő,
kevés olaj,
2-3 db tojás
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, megfőzzük. Kevés ételízesítőt teszünk bele, mert a túró sós. Kiolajozott tepsibe tesszük, rámorzsoljuk a juhtúrót. A tejfölt tejjel felhígítjuk és ráöntjük, a tojást is bele tesszük.
Olajat öntünk rá, rózsaszínre sütjük. Savanyúsággal vagy kompóttal fogyasztjuk.
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta, 1/2 kg gomba,2 fej vöröshagyma, fűszerek, 4 db tojás,zsemlemorzsa
Elkészítés:
1 fej kelkáposzta leveleit sós vízben leforrázzuk, a vastag ereket levágjuk.
Töltelék: 1/2 kg gombát megpárolunk 2 nagy fej vöröshagymával. Fűszerezzük sóval, ételízesítővel, őrölt köménnyel, fehér borssal, majoránnával, őrölt szerecsendióval. Ha van, kevés magyaros fűszerkeverékkel és petrezselyem zölddel is. Ha a gomba megpuhult, ráütünk 4 db tojást (ha híg, sűríthetjük zsemlemorzsával) és így átsütjük. A tölteléket a kelkáposzta levélbe töltjük, hosszúkásra feltekerjük. Panírozzuk, majd olajban kisütjük.
Hozzávalók:
1/2 kg fehérbab, 1/2 kgparadicsompüré, 2 db nyers paradicsom, 1 db vöröshagyma,olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kk. őröltszerecsendió, só, ételízesítő, 1 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél
A babot este beáztatjuk, majd vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük, és friss vizet teszünk rá. Palacsinta sütőbe olajat teszünk, közben a vöröshagymát, fokhagymát és a nyers paradicsomot felszeleteljük, majd a konzerv paradicsomot hozzákeverjük, fűszerezzük és a babbal együtt megfőzzük. Ne kevergessük, a bab maradjon alul, hogy ne ragadjon le a
paradicsom.