Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, maglisztmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonyamentes, rizsmentes, sütőpormentes, zsírszegény házi kenyér készíthető a lisztkeverékből, ami több nap után is puha marad.
Gluténmentes hajdinás házikenyér lisztkeverék összetevők
- Gluténmentes lisztek (hajdinaliszt, kölesliszt),
- keményítő (tápiókaliszt),
- rostok (útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt),
- térfogatnövelő szer: nátrium-karbonátok (szódabikarbóna),
- savanyúságot szabályzó anyag: citromsav
Átlagos tápérték
Átlagos tápérték/100g lisztkeverékben/100g natur kenyérben*
-
Energia: 1340 kJ (318 kcal)/758 kJ (180 kcal)*
-
zsír: 1,2 g/0,6 g
amelyből telített zsírsavak: 0,9 g/0,3 g
-
szénhidrát: 60,7 g/1,8 g
amelyből cukrok (1): 34 g/1,2 g
-
rost: 16,6 g/9,2 g
-
fehérje: 7,6 g/4,2 g
-
só: 0 g/0,6 g
Ropogós héjú illatos házi cipó recept
Hozzávalók (kb. 500 g-os kenyérhez):
- 270 g Szafi Free házi kenyér lisztkeverék
- 3 g himalaya só (ízlés és só szerint változhat)
- 40 g frissen facsart 100%-os citromlé
- 300 g langyos víz
- ízlés szerint fűszerek: szárított fokhagymapor, vöröshagymapor, kenyérfűszer, magok, stb.
Elkészítés:
A vízben keverjük el a citromlevet, a sót, és a fűszereket (opcionális) majd adjuk hozzá a 270 gramm lisztkeveréket és gyúrjuk, majd dagasszuk a tésztát (kb. 2 percig).
5 percig pihentessük a tésztát, majd gyúrjuk át lisztezett (kb. 5 g liszt) felületen (úgy, hogy kissé lisztes maradjon a külső felülete).
1 gramm kókuszolajjal kenjük le a kenyér tetejét.
Majd pihentessük 20 percig a kenyeret. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Előmelegített forró sütőben 180 fokon 50 percig süssük, majd 200 fokon 20 percig.
Rácson hagyjuk kihűlni, és csak ezután szeleteljük.
Vedd figyelembe - jó tanácsok!
Ha valakinek gyengébb a sütője, és úgy érzi, hogy nem teljesen sült át a kenyér, az a következő képen járjon el:
- Semmi esetre se süsse kenyér formában, ennél a kenyérnél nem szabad erős sütőben sem!
- Semmiféleképpen ne süsse műanyag szilikonos lapon, hanem papírra tegye rá.
- Ha a fenti 2 pont után is nedvesnek érzitek, akkor dagasztás után miután kezet mostatok, és neki állnátok a kenyér formázásnak, adjatok még hozzá 15 gramm lisztet úgy is gyúrjátok át a kenyér tésztát, majd formázzátok, és így süssétek meg, így már biztos nem lesz nedves a belseje. Továbbá ajánlom, hogy ne kenyeret, hanem zsemlét, kiflit, esetleg kisebb cipókat formázzatok belőle!
Fontos információk a kenyérről
Amit nem tartalmaz: glutént, tejet, tojást, olajat, élesztőt, cukrot, kukoricát, burgonyát, rizst, szóját, maglisztet, és VEGÁN alapanyagokból készült!!!!
Olvastam már cifrábbnál cifrább találgatást miért kell bele a citromlé! :) Az egyetlen helyes válasz, azért kell bele a citromlé, mert ettől lesz finom! Ez veszi el a hajdina jellegzetes ízét és a színét, van aki már próbálta bio almaecettel és úgy is jó lett.
DE SEMMIKÉPP SE HAGYJÁTOK KI BELŐLE!
Én már a fotón felismerem, ha valaki kevesebbet tett bele. Pont ennyit tegyetek!
Julika kolléganőnk bio almaecettel úgy készítette, hogy 50 g -ot adot hozzá az almaecetből, és ennyivel kevesebb vizet!
Az eltarthatóságáról pedig annyit, hogy nyáron kb. 4 napig áll el szobahőmérsékleten, aki tovább szeretné tárolni az hűtőbe tartsa, vagyfagyassza le (megsütve, felszeletelve).
Akinek gyengébb sütője van, és végképp úgy érzi nem sül át benne a fél kg-os mindenmentes kenyér, az formázzon belőle kiflit, vagy zsemlét, gyökérkenyeret a visszajelzések szerint ez még a leggyengébb gázsütőben is tökéletesen megsül.
Kenyérsütőgépben sajnos nem készíthető el!
Ízlés szerint tovább fűszerezhető, pl. szárított vöröshagymával, fokhagymával, magokkal, kenyér fűszerkeverékkel!
A termékeinkhez nem használunk állati eredetű termékeket, ezért szennyeződéstől mentesen garantáltan vegán a Szafi Free termékcsalád.
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.