A szezámmag összetétele:
A szezámmag a magvak királyának is nevezett ősi táplálék ezt a nevet valóban kiérdemelte. Mivel Kínában gyakorlatilag ismeretlenek voltak a tej és a tejtermékek, ebből adódóan nagy szerepe volt ennek az értékes, kalciumban is igen gazdag magnak (egy fél pohárnyi szezámmag háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej).
A szezámolaj minőségileg felülmúlhatatlan, mert nem avasodik, sokáig eltartható.
A szezámmag kalciumban sokkal gazdagabb, mint a tej, a sajt, vagy bármelyik olajos mag. Telítetlen zsírsavakban gazdag, 55 %-a olaj. Kitűnő természetes forrása a B vitaminoknak, inozitolnak, kolinnak és az E vitaminnak.
Mézzel kombinálva egyes országokban fontos "fiatalító" ételként vált ismertté.
A szezámmagot ne tároljuk sokáig, mert magas zsírtartalma miatt avasodásra hajlamos. Felhasználás előtt célszerű szárazon kissé megpirítani, mert így dióízűvé és -illatúvá válik. Továbbá hő hatására a benne lévő emésztést gátló anyagok lebomlanak. A serpenyőbe egyszerre ne tegyünk sokat, és hogy ne égjen le, folyamatosan kevergessük. Saláták ízesítésére, panírozáshoz, kenyerekhez, édességekhez, müzlik alkotórészeként használhatjuk. Ha kávédarálón ledaráljuk a magot, majd mozsárban finom porrá törjük, finom ízesítőanyagot kapunk.
Felhasználása:
- A szezámmag csíráztatása: átlagos áztatási idő 4-6 óra
- Hagyjuk 1-2 napig növekedni, majd fogyasszuk
- A túl hosszúra nőtt csírák keserűek
Receptek:
Szezámkrém
1 csomag számmag, só, víz.
A szezámmagot szárazon, világosra pirítjuk (ügyeljünk arra, nehogy megégjen, mert keserű lesz). Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.
Szezámkrém édesen (Halvakrém)
20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint
Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze. Rendkívül finom és nagyon egészséges csemege.
Szezámkrém II. (Tahini, arab étel)
20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagymak, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.
Szezámmagos-paprikás lepény
35 dkg kenyérliszt, 1 kiskanál szárított élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál szárazon pirított szezámmag, 1 kis csokor snidling, 2 evőkanál szezámolaj.
A szezámos lepényhez a kenyérlisztet öntsük kelesztőtálba, majd adjuk hozzá a sót, a pirospaprikát, a pirított szezámmagot, az aprított snidlinget, és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Locsoljuk meg szezámolajjal, és dagasszuk hólyagosra. Amikor elkészült, takarjuk le és langyos helyen kelesszük a duplájára, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át, kicsi cipókat formáljunk belőle, és újból kelesszük meg. Végül nyújtsuk 3-4 mm vastagra, és közepesen forró grillrácson, a parázs felett 30-35 centi magasan, mindkét oldalát süssük pirosra.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia 2621 kJ633 kcal)
- fehérje 24,3 g
- szénhidrát 8 g
- zsír 56 g
Kiszerelés: 250 g
Nagyobb kiszerelésben is vásárolható!
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.