A szőlőcukor (glükóz) a legegyszerűbb szénhidrát, könnyen, gyorsan szívódik fel. Bizonyos élelmiszerekben (pl.: szőlő) önmagában is előfordul.
A szőlőcukor, mint édesítésre alkalmas élelmiszer, a répacukorral konkurálva jelentősen előretört az utóbbi néhány évbe. Köszönhetően annak, hogy ugyanúgy alkalmas mindenféle étel, ital, vagy sütemény készítéséhez, mint rosszhírű elődje.
A répacukor népszerűsége, illetve elterjedtsége az elmúlt néhány évszázad alatt a köz szemében "a cukor" fogalmává vált. Ezt a tényt nehéz kiiktatni a közgondolkodásból, pedig az úgynevezett civilizált népek (a világ vezető és ezek nyomába siető államok) lakosságánál tapasztalható erőteljes, a csontozattal, a cukorbetegséggel és egyéb jelentős problémákkal (pl. a túlsúly) kapcsolatos gondok nagyrészt a (répa)cukorral kapcsolatosak.
Szőlőcukor fogyasztása
Tisztán fogyasztáskor azonnal, lökésszerűen megemeli a vércukorszintet. Nagyon gyors lefolyású, utána a vércukorszint hajlamos az eredeti érték alá esni, ezért cukorbetegek számára tilos a szőlőcukorral való kísérletezés.
A szőlőcukor sejtjeink legfontosabb tápanyaga, vérünk állandó és nélkülözhetetlen komponense. A keményítőt és a répacukrot enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva rögtön a véráramba kerül.
Minden életfolyamatunkhoz (mozgás, növekedés) izommunka szükséges, ez pedig energiaforrás nélkül nem lehetséges. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel.
A fel nem használt glükóz a májban és az izomsejtekben glikogén formájában raktározódik el. Amikor szükséges a tárolt glikogén újra az erőt adó szőlőcukorrá alakul át.
A szőlőcukor fogyasztása minden nap ajánlott, por formájában sütéshez, teákhoz, más italok ízesítéséhez.
Édesítő hatása kissé még felül is múlja a hagyományos cukrokét.
Receptek:
Gyümölcsös rizsszelet
Hozzávalók 4-5 személyre:
30dkg jázmin rizs, 3 kiwi, 10dkg piros gyümölcs, 10dkg szőlőcukor, 1kk. vaníliás cukor, himalája só, 3ek. kukoricakeményítő
Elkészítés:
A rizst bő vízben megfőzzük. A keményítőt feloldjuk egy kevés vízben, majd a rizshez keverjük, és még pár percig főzzük. Utána hozzáadjuk a szőlőcukrot, vaníliát és a himalája sót. Amikor langyos, két részre osztjuk. Az egyikbe belekeverjük a felkockázott kiwi darabokat, a másikba pedig az összezúzott piros gyümölcsöt. Öblítsük ki az őzgerincformát, majd az aljába simítsunk a kiwis rizst, és tetejére tesszük a piros színűt. Hűtőbe tesszük, majd ha megdermedt, felszeletelve tálaljuk.
Daradesszert
Hozzávalók 4-5 személyre:
25dkg tönköly- vagy durumdara, 5dkg mazsola, 2ek. szőlőcukor, himalája só, 1ek. olaj (pl. szőlőmagolaj, vagy kókuszolaj), őrölt mák, vagy dió, mogyoró, mandula, fahéjas szőlőcukor, stb.
Elkészítése: Egy liter vizet sóval ízesítünk, majd felforraljuk, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a darát, majd 10-15 perc alatt megfőzzük. Amikor langyos, hozzáadjuk a szőlőcukrot, a mazsolát és az olajat. Utána egy olajos kanállal galuskákat szaggatunk belőle a mákba, vagy a többi darált finomság valamelyikébe.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia 1522 kJ (358 kcal)
- fehérje 0 g
- szénhidrát 90 g
- zsír 0 g
Kiszerelés: 500 g
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.