A karotinoidok adják a zöldség és gyömölcs színeit, és jelentős pozitív hatásuk van a szervezetünkre.
A karotinoidok zsírban oldódó antioxidánsok, amelyet a növények termelnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat a szabad gyökök károsító hatásától.
A részlet a cikkben találod!
Étrendünk részei
A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin (amelyek a sárgarépában és sütőtökben találhatók) , a lutein és zeaxantin (kelkáposztában, a brokkoliban és a spenótban), a likopen (dinnyében, piros grépfrútban, de leginkább a paradicsomban) valamint a kripoxantin (mangóban, narancsban, őszibarackban).
A karotinoidok fő előnye antioxidáns hatásukban rejlik: védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.
Miért is jó?
A karotinoidok a rák bizonyos fajtái ellen, a szívbetegségek és a látás romlás ellen is védhetnek.
A likopen és a béta karotin jót tehet a prosztatának.
A Harward Egyetem kutatói kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál akik hetente 10 vagy több alkalommal esznek paradicsomot 45%-kal kisebb az esélye a prosztatarák kialakulásának. A nyers paradicsom tehát jótékony hatásúnak bizonyult, míg a paradicsomlé egyáltalán nem segített. Bár az eredmény ellentmondásosnak tűnhet, racionális magyarázata van
Paradicsom, főzve vagy nyersen?
A főtt paradicsom sejtjeinek fala, amely a likopent tartalmazza, lebomlik a hő hatására, és sokkal könnyebbé teszi az emésztést. A nyers paradicsomot általában salátaként vagy húshoz fogyasztjuk, így az olaj vagy zsír elősegíti az emésztést. A paradicsomlevet nem főzik meg, és nem is tartalmaz hozzáadott olajat.
Egy másik kísérlet a Harvard Egyetemen azt mutatja, hogy azoknál a férfiaknál, akik nem fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, a béta-karotin pótlás harmadára csökkenti a prosztatarák kockázatát. Azoknál a férfiaknál azonban, akik a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával eleve hozzájutnak a vitaminhoz, a pótlásnak nincs hozzáadott eredménye.
A likopen a a gyomor és emésztőrendszer rákos megbetegedése ellen is védelmet nyújthat.
Több vizsgálat igazolta, hogy az alfa karotin, lutein és a zeaxantin nagy adagokban való bevétele csökkentheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát,a kripoxantin és az alfa karotin pedig a méhnyakrák ellen védhet.
A karotinoidok védenek a szívbetegségek ellen is.
1300 idősebb embert vizsgáltak, és akik karotinban gazdag ételeket fogyasztottak fele akkora volt a szívbetegség előfordulása, és 75%-kal ritkább volt a szívinfarktus, azokhoz képest akik kevesebb karotindús ételt fogyasztottak.
A tudósok úgy vélik , hogy valamennyi karotin segít csökkenteni a koleszterinszintet.
A lutein és a zeaxantin jót tesznek a látásnak
Lutein hiányában a ultraibolya sugarak akadálytalanul érik el a retinát és károsítják annak legtöbb érzékelő ideget tartalmazó részét a makulát. A lutein és a zeaxantin elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabadgyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát.
Jó tudni a nyár előtt…
A béta-karotin hozzájárul a bőr egészségének megtartásához és véd a nap ultraibolya sugárzása ellen. Hatását valószínűleg azzal fejti ki, hogy a bőr természetes ellenálló-képességét fejleszti az UV károsító hatása ellen. Más antioxidánsok, mint például a C- és az E-vitamin, ugyancsak ellenállóbbá teszik a bőrt a nappal szemben.
Keresse kartoinban gazdag termékeinket itt!