A fasírtoknál nagyon jól helyettesíthető a hús akár dióval is. De hogy teljes legyen a kínálat, összegyűjtöttünk pár disznótoros receptet csak növényevők számára, mint például vegahurka, lencsehurka, pecsenyezsír. Lássuk mik ezek!
Növényi receptek disznótorra
Nézzük elsőként a vegahurkát!
Hozzávalók a vegetáriánus vegahurkához
- 1 vöröshagyma, 4 fokhagyma, só, bors
- 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag
- annyi fehér főtt rizs, amennyit felvesz a hurka
- víz
- gomba-hagyma-kókuszolaj (pirítsd le a hagymát és a gombát, majd daráld le - ez fogja adni a "belsőségeket")
Lássunk hozzá az elkészítéshez. Az összetevőket kezeddel gyúrd össze, ha túl száraz lenne, nyugodtan adj hozzá még egy kis olvasztott kókuszolajat. Ha kész a töltelék, akkor betöltheted műbélbe. Ha ez kész, akkor süsd meg tepsiben, ez kb. 15 perc, de akár vízben meg is főzheted.
Vegakolbász
Az egész masszát összekevertem vízzel. (Nyugodtan áztathatod, de természetesen kóstold meg, hogy kíván-e még valamit az ízesítés.)
Van, aki nem szereti a műbelet, viszont ha vegetáriánus vagy, akkor nincs nagyon más választás, abban sütheted meg.
Nézzünk egy másik változtatot a hurkára!
Lencsehurka
Lencsehurka hozzávalók
- 50 dkg lencse,
- 25 dkg barna, vagy fehér rizs,
- 3 nagy fej vöröshagyma,
- majoranna, babérlevél, őrölt kömény, pirospaprika, fehérbors,
- himalája só,
- kókuszolaj
Elsőként főzd meg a rizst, majd a lencsét kis hagymával és a fűszerekkel és sóval kevés vízben. Az apróra vágott hagymát vizes olajon megpárolod és összekevered a lencsét, a rizst és a hagymát. Ízesítsd további fűszerekkel, pl. sóval, majorannával. Kókuszolajjal kiolajozott tepsiben terítsd el. Ízletes, burgonyával és savanyúsággal is!
Vegán töltött káposzta
Régi emlékeim között szerepelt a jó tejfeles töltött káposzta, de miután vega lettem ezt szójával oldottuk meg. Viszont többen úgy döntöttek, hogy a szója sem a legjobb megoldás, így bemutatok egy szója és szejtánmentes verziót.
A receptben lévő fűszermennyiség sorvezetőül szolgál. Jótanács, hogy a tölteléket érdemes többször megkóstolni, hogy ne érjen meglepetés akkor, amikor a tányérba kerül.
A töltelékhez való hozzávalók (kb. 18 adag):
- 1 fej savanyú káposzta
- 30 dkg párolt barna vagy fehér rizs
- 20 dkg apróra tört zabpehely
- 25 dkg gabonakolbász
- 20 dkg főtt bab
- 3 db vöröshagyma (apróra vágva)
- 1/2 fej fokhagyma (zúzva)
- 4-5 ek olaj
- 1 csapott tk őrölt köménymag
- 2 tk őrölt piros paprika
- 3 tk majoránna
- só ízlés szerint
- növényi tejföl a tálaláshoz
Az alaphoz:
- 0,5 kg apró savanyú káposzta
- 3 db vöröshagyma (apróra vágva)
- 1/2 fej fokhagyma (zúzva)
- 2 tk őrölt piros paprika
- 1 tk egész köménymag
- 5-6 db babérlevél
- 8-10 szem egész fekete bors
- 4-5 ek olaj
- só ízlés szerint
Elkészítés menete
- A vöröshagymát és a fokhagymát is egy nagyobb serpenyőben pirítsd meg, majd tedd hozzá a párolt rizst, a széttört gabonakolbászt, a főtt babot és a fűszereket. Önts rá egy kis vizet, és tedd bele a zabpelyhet. Körülbelül 10 perc alatt főzd össze - közben kóstold, sózd és fűszerezd ahogy a családod vagy a szád ízének megfelel. Ha kész, vedd le és tedd félre.
- Amíg kihűl a töltelék, készítsd elő a káposzta leveleket.
- A töltött káposzta alap elkészítéséhez egy nagyobb lábasra van szükség. Pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát olajon, majd add hozzá a fűszereket, az apró káposzta felét terítsd szét az edény alján, majd önts rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Takaréklángon főzd, miközben a tölteléket betöltögeted a levelekbe.
- A töltelékből kb. 5-6 dkg-os adagokat vegyél ki. Formázd hengerszerűre, majd helyezd a levél aljára és tekerd fel. Ezt követően a töltelék mindkét végén határozottan tömködd be a levél széleit. Így garantált, hogy a töltelék nem jön ki.
- Amikor elkészültek a töltelékek, helyezd őket szorosan egymás mellé a lábasban, aztán takard le az apró káposzta másik felével. Öntsd fel vízzel, és takaréklángon párold 1-1,5 óráig, amíg a káposzta megpuhul. Megkeverni nem szabad, mert szétmennek a töltelékek. A lábast időnként a füleinél fogva forgasd jobbra-balra, így nem ég le a káposzta.
- Növényi tejföllel és friss kenyérrel tálalhatod.
Vegetáriánus pecsenyezsír
A pecsenyezsír hozzávalói (5 személyre)
- 250 g pálmazsír
- 1 pohár olívaolaj
- 3 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 e.k. szezámmag
- 1 m.k. majoranna
- 1 csipet őrölt bors
- 1 csipet borsikafű (csombor)
Pecsenyezsír elkészítése
2 púpos evőkanálnyi szezámmagot egy serpenyőben pirítsd rózsaszínűre majd hagyd kihűlni (csak ezután sózd). A hagymát és az egész fokhagymagerezdeket egy serpenyőben annyi olivaolajjal öntsd fel, hogy bőven ellepje. Lassú tűzön, fedő alatt párold puhára, rózsaszínűre. Szórd meg fűszerekkel.
Az egészet turmixold le és közben add hozzá a szezámmagot.
Öntsd vissza serpenyőbe és lassú tűzön olvaszd hozzá a pálmazsírt.
Hagyd kihűlni, hogy besűrüsödjön (ne felejtsd el kevergetni, mert a hozzávalók szétválnak).
Amikor már jó sűrű - de még önthető - töltsd át üvegekbe vagy műanyag dobozokba és irány a hűtő.
Vega pecsenyezsír oliva olajjal
Ezeket a hozzávalókat készítsd el:
- 250 g pálmazsír
- 2 dl olivaolaj (extra szűz)
- 3 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 db alma
- 2 e.k. szezámmag
- 1 t.k. majoranna
- 1 m.k. borsikafű (csombor)
- 1 t.k. mustár
- 0.5 t.k. pirospaprika
- bors, só
A pecsenyezsír elkészítése
A felszeletelt hagymát (lehet akár fele lila fele vörös) és az egész fokhagymagerezdeket egy serpenyőben vagy lábosban felöntesz annyi olivaolajjal, hogy bőven ellepje. Lassú tűzön fedő alatt addig főzd amíg szét nem fő. Ez akár sokáig is eltarthat, de nyugodtan ott hagyhatod.
Egy édes alma felét hámozd meg, majd vágd egész vékony szeletekre. Amikor a hagyma félig kész ezt is tedd az olajba.
Mikor szétfőtt a hagyma és az alma, tedd bele a 2-4 evőkanál szezámmagot (darálva vagy egészben).
Fedő nélkül süsd tovább, míg kicsit lepirul az alja. Figyelj arra, hogy ne égjen le!
Másodszori lepirítás után szórd meg még egy kis őrölt borssal, majorannával, borsikafűvel és sóval.
Ezután keverj hozzá egy kis édesnemes pirospaprikát, és rögtön tedd hozzá a pálmazsírt.
Keverd addig, amíg a pálmazsír teljesen felolvad.
Rövid hűlés után tegyél bele egy kis mustárt, majd az egészet turmixold össze.
Hagyd kihűlni, hogy megsűrűsödjön.
Vegetárius libazsír
Vega libazsír hozzávalói
- 1 dl olaj
- 25 dkg pálmazsír
- 1 t.k. vegamix
- fél marék szójagranulátum,
- 1 m.k. kurkuma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fokhagyma
Elkészítés:
A szójagranulátumot pirítsd sárgára (vigyázz, mert nagyon könnyen oda kap). Add hozzá a pálmazsírt és az életízesítőt. Ha a pálmazsír felolvadt, mindenképpen úgy hűtsd, hogy folyamatosan kevered, mert könnyen leül.
Elkészítés után tárold hűtőben!
Jó étvágyat!