Miért együnk zabpelyhet?
A zab értékes biológiai összetételű gabonaféle. Átlagosan 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból hét jelentős mennyiségben megtalálható a zabfehérjében.
A zsírtartalom elérheti a 7%-ot is, melyben a szervezet számára különösen fontos telítetlen zsírsavakból mintegy 70-80% található. Szénhidrát tartalma a többi gabonafélékhez képest a legkisebb, 50-60%.
Jelentős élelmi rost, ásványi anyag (Ca, Mg, Fe,) és vitaminforrás (E és B1). A zabbal készített étel nem okoz emésztési rendellenességet, ismételt fogyasztása esetén sem idéz elő túllakottsági érzetet.
Paleolit táplálkozásban használható!
Receptek
Magos kenyér - szendvicsnek
Hozzávalók:
- 5 ek. zabpehely (kicsit megpirítva finom illatot kölcsönözhet majd a termékünknek),
- 1 ek. szezámliszt (őrölt szezámmaggal is helyettesíthető),
- 1 ek. lenmag (egész),
- 1 ek. napraforgómag (ha nincs benne az sem baj, de pirítsuk meg kissé
ezt is),
- 3-4 evőkanál zabliszt (vagy zabkenyérliszt),
- 1/2 cs sütőpor,
- 4 ek. hidegen sajtolt olaj pl. kókuszolaj,
- 2 egész tojás,
- só, fűszerek ízlés szerint (pl. cayenne bors, gyömbér, őrölt szerencsendió).
Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat annyi langyos vízzel, hogy könnyen keverhető legyen. Állni hagyjuk 15 percig, azután újra átkeverjük. Ha a szárazanyagok nagyon magukba itták a nedvességet, kevés langyos vizet még pótolunk hozzá. Sütőpapírra kis halmokat rakunk, kanállal lenyomjuk, hogy a közepén mélyedés maradjon, így a tölteléknek több hely jut majd.
Süthetjük kis kerek formákban, kosárkákban, vagy muffinpapírban, muffinsütőben is, kb. 170 fokon, 10-15 percig.
Ha a zabot (lisztet és pelyhet) elhagyjuk és helyette más maglisztet használunk, mint pl. kókuszlisztet, tökmaglisztet, akkor a kenyérkénk gluténmentes lesz.
Karfiol-köles krém curryvel ízesítve
Hozzávalók:
- 1 kis fej karfiol,
- 3 evőkanál hidegen sajtolt olajbab
- kevés só,
- 1 teáskanál sómentes szárított zöldségkeverék (pl. vegamix)
- 10 dkg köles
Az alapanyagokat puhára pároljuk. Tegyünk félre egy kis párolólét, mert szükség lehet rá. A kölest is jó puhára főzzük. Ha félig kihűlt, a karfiollal együtt egy botmixerrel pépesítsük, közben curryporral fűszerezzük kellemes ízűre a krémünket!
Kb. olyan állagúra készítsük, mint egy krumplipüré.
Hidegen, melegen tálalható: melegen egy különleges köret lehet, kihűlve kiváló szendvicskrém.
Csillagcsöves nyomózsákkal még dekoratívabb lehet a tálalás. Tetejét színes zöldséggel díszítsük!
Átlagos tápérték 100 g termékben
- energia 1524 kJ (364 kcal)
- fehérje 13 g
- szénhidrát: 68,1 g
- zsír 7 g
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.