A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott szer.
Magát a fűszert a sárga színű gyökértörzsből nyerik, amit méregmentes sárga festékanyaga (kurkumin) miatt "indiai sáfránynak" is neveznek. A kurkuma az európai konyhakultúrában viszonylag új keletű, hazájában, Indiában viszont évezredek óta ismerik és használják.
Sokáig a jómód jelképének tartották és ennek megfelelően az egész test megtisztítását várták tőle.
Orvosilag emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták.
A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.
Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén.
Kurkuma szervezetre gyakorolt hatásai
- erősíti az epehólyagot
- gátolhatja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentheti a trombózisveszélyt
- serkenti a zsíranyagcserét (így hatással is van a súlycsökkenésre)
- koleszterincsökkentő hatású
- javítja a látást
- fájdalomcsillapító
- véralvadásgátló, gátolja az érelmeszesedés kialakulását
- javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket
- serkenti az epe kiválasztását, a máj működését
- védhet a fekélyek kialakulása ellen
- gyulladáscsökkentő
- védi az izületeket
A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatással rendelkezik.
Zöldvér kurkuma megadózis összetevői
Felhasználási javaslat
- napi 3×1 kapszula bő folyadékbevitellel.
Zöldvér kurkuma megadózis plusz kurkuminnal kapszula kiszerelése: nettó tömeg: 68,4 g, 90 db kapszula
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.