Cikkek az egészségről - blog

Magas a rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyagforrás: barnarizs

2013.11.10 10:40

Ezzel szemben a barnarizs, a hántolatlan formája a rizseknek. Így, hogy nem távolítják el a rizsszem külső burkát, megmaradnak az értékes anyagok, a rostok, a vitaminok, ásványi anyagok, ettől lesz teljes értékű táplálékunk a barnarizs.

A barnarizs egy rendkívül értékes táplálékunk, mára egyre többen fedezik, ismerik fel táplálkozás élettani jelentőségét.

Sokáig csak  a fehér lisztet ismertük és használtuk háztartásainkban, ami éppúgy mint a fehér liszt csak "hézagkitöltő",  kalórianövelő, szinte mondhatnám értéktelen táplálékaink közé sorolandó.

Ezzel szemben a barnarizs, a hántolatlan formája a rizseknek. Így, hogy nem távolítják el a rizsszem külső burkát, megmaradnak az értékes anyagok, a rostok, a vitaminok, ásványi anyagok, ettől lesz teljes értékű táplálékunk a barnarizs. Van több fajtája, kerek szemű, hosszú szemű, jázmin, stb.

Mit tartalmaz egy rizsszem?

A héj alatti rész tartalmazza az értékes B vitaminokat, ezenkívül pedig értékes fehérjét, rostokat, mangánt, magnéziumot, vasat, cinket, folsavat, kalciumot, szelént és E-, K-,  B1, B3, B6 vitaminokat, esszenciális aminosavakat is.

A barnarizs élettani hatásai

  • hasmenés, magas láz esetén kiváló
  • az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol
  • méregtelenít, kifejezetten előnyös diétáknál (speciális barnarizs kúra!)
  • nagyban elősegíti a bél perisztaltikáját, miközben "takarítja" is azt
  • jótékony hatást fejt ki a magas koleszterinre, és magas vérzsírszintre
  • előnyös lehet hajhullásnál, bőrbetegségek kezelésénél
  • jó hatással van az emésztésre a bélcsatornát, nyugtatja, tisztítja
  • a diabéteszben ajánlott alacsony glikémiás indexe miatt
  • segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést
  • gluténmentes, ezért diétában alkalmazható
  • építsük be étrendünkbe fáradtság, stressz esetén is

Hogyan készütjük el a legjobb barnarizst?

Mindenképpen be kell áztatnunk főzés előtt. Legalább pár órára, de még jobb ha egész éjjel ázik. 2-3 vízben lemossuk, majd szobahőmérsékletű vízben hagyjuk ázni, lepje el jól a víz a rizsünket.

A főzőedénybe az áztatólevével együtt tegyük, hogy ami a hosszú órák alatt beleázott a vízbe, ne menjen kárba. Ne sózzuk a főzés elején, csak inkább akkor, amikor félig megfőtt vagy mielőtt levennénk, és akkor is csak kevés Himalája sót használjunk. Ha kevésnek találjuk a főzővizet, öntsünk hozzá, vagy pótoljuk fövés közben. Hideg vizet soha ne öntsünk semmihez főzés közben, mert lehűti a főzőlevet és megszűnik a puhulás folyamata, némely alapanyag ilyenkor megkeményszik és nem is puhul fel rendesen.

Másik variáció lehet, amikor tűzre téve ha felfőtt vízben a barnarizs, akkor fedővel együtt kb. 40 percre a sütőbe tesszük, és ott 120-140 fok körül tartva puhulásig hagyjuk.

A gyors barnarizs főzési ideje kb. felére csökken, mivel  a rizsszemeket egy speciális eljárással a gyártás során bemetszik, (feltárják) minek következtében a főzési idő lerövidül.  Az értéket képező ezüsthártya ettől megmarad. Kb. 20 percre csökken a főzés ideje a normál barnarizs min 40 perces főzési ideje helyett. Kétszeres mennyiségű vizet használjunk előfőzött barnarizs esetében is.

A barnarizs kedvenc fűszerei: a bazsalikom, majoranna, lestyán, curry, sáfrány, kakukkfű lehetnek.

Használhatjuk rakott ételekhez a kész barnarizst, köretek kiegészítése lehet, tehetjük akár levesbetétnek.

Érdemes tudnunk, hogy a gabonáknak a héja tartalmazza azokat az enzimeket, amik segítenek a belső szemtermés megemésztésében.

Érdemes egyszerre nagyobb, többszörre való adag rizst kifőzni, 2-3 napig hűtőben légmentesen záródó edényben eláll. Így nem kell egy fél adagnyi rizs miatt 50 percet várnunk. Használhatjuk rakott, töltött ételekhez az így előkészített rizst.

Orosz Tünder
reformszakács

Webáruház készítés
Web Analytics