Természetes csontépítő
Kalcium pótlására szolgáló természetes élelmiszer. Fogyasztható bármilyen ételbe keverve, illetve joghurtban, müzliben, vagy ízlés szerinti ízesítéssel (méz, lekvár, gyümölcslé...) Összetétele: szezám és zab.
A szezámos kálciton összetevői
- szezámpehely, zabkorpa, natrium szelenit
Fogyasztható
Átlagos tápérték 100 g termékben
- energia 2128 kJ (510 kcal)
- fehérje 20 g
- szénhidrát 38 g
- zsír 31 g
- szelén 10 μg
Dénes-Natura Szelénes kalciton kiszerelése: 500 g
Receptek
Csont-erő kókuszos zabpehely keksz
Hozzávalók kb. (24 db kekszhez):
1 bögre apró szemű zabpehely,1/2 bögre kalciton, 1/2 bögre kókuszreszelék, 1 bögre fehér tönköly liszt, 1/2 bögre teljes kiőrlésű tönköly liszt, 3 ek barna cukor, 1-2 ek karobpor, 1 tk fahéj, 1 tk szódabikarbóna, 2 tojás, 3 ek méz, 1/2 bögre kókuszzsír (vagy vaj), zabtej (vagy rizstej, vagy víz).
A fantázia név arra utal, hogy ez a keksz energetizál, és segít az egészséges és hatékony csontépítésben. De nem csak egészséges, hanem nagyon finom is, ráadásul sokáig tárolható dobozban. Növésben lévő gyerekeknek a legjobb rágcsálnivaló!
Az elkészítés menete:
A száraz elemeket keverjük össze egy keverőtálba. A mézet keverjük ki a tojással. A kókuszzsírt olvasszuk fel folyékonyra. Keverjünk mindent össze. Ha szükséges, kevés zabitallal javítsunk a massza állagán. Végeredményben egy ragacsos, de formázható masszát kell, kapjunk. A masszából formázzunk diónyi golyókat, amiket lapítsunk korongokká. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütjük őket.
TIPP: A biztonságos, és egészségesebb megoldás érdekében tiszta (bio) alapanyagok felhasználását javaslom. Amennyiben a javasolt alapanyagokkal készül, tejmentes a keksz, így tejallergiások is fogyaszthatják. Természetesen hagyományos alapanyagokkal is elkészíthető, de margarin helyett inkább vajat javaslok, tej helyett pedig vizet.
Kalciumos palacsintatészta
Értékes kalcitonnal (zabkorpa és szezámpehely) dúsított, tejmentes palacsintatészta, ami kinézetre teljesen olyan, mint a hagyományos palacsinta. Ízre sem nagy a különbség, szerintem jobb. És persze sokkal egészségesebb.
Hozzávalók10-12 darabhoz: 2 tojás, csipet só, 3-4 csepp stevia folyadék, 3 ek kalciton, 20 dkg fehér tönkölyliszt, ásványvíz, és/vagy rizstej.
A tojásokat sóval, és a steviával kikeverjük egy habverő segítségével.
Majd hozzáadjuk a kalcitont is.
Majd a lisztet, és a folyadékokat felváltva belekeverjük a habverő segítségével.
Ha habverővel keverjük ki a tésztát, nem lesz csomós!
Hagyományos palacsinta sűrűségű (kissé folyósabb) tésztát készítünk.
A tésztát legalább 30 percet pihentetjük, majd kisütjük.
TIPP: Teflon serpenyőben, vagy óriás palacsintasütőn készítve a sütéshez sem kell zsiradék hozzá! A stevia kihagyható, vagy pici barna cukorral helyettesíthető.
Forrás: wwww.ritakonyhaja.hu
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.